Florin Jianu: Statul să-și reformeze aparatul propriu întâi
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă
Statul ar trebui să-şi reformeze întâi aparatul propriu şi abia apoi să modifice regulile pentru sectorul privat, a afirmat, luni, pentru AGERPRES, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), după discuţiile cu reprezentanţii Guvernului pe tema modificărilor fiscale propuse de autorităţi.

"Dorim să promovăm un principiu în ceea ce priveşte modificările codului fiscal: de la mare la mic. Guvernul ar trebui în primul rând să facă o reformă proprie cu privire la numărul de angajaţi, salarii, eficacitate, pensii speciale. Apoi reforma să continue cu marile companii, multe dintre ele care au făcut profituri foarte mari şi ar trebui să contribuie şi ele la bugetul de stat şi abia apoi o reformă în sectorul IMM. Din păcate mereu se începe cu reforma în sectorul întreprinzătorilor mici şi nu se mai continuă cu celelalte două entităţi menţionate", a spus Jianu.

El a menţionat că, printre cererile CNIPMMR a fost ca impozitul pe profit pentru microîntreprinderi din consultanţă fie să fie opţional, fie să fie precizate clar codurile CAEN pentru care se aplică, întrucât tipurile de consultanţă sunt diverse.

"Nu am fost de acord cu modificările privind contractele part-time, pentru că acolo vorbim de cei mai vulnerabili angajaţi şi există riscul să ajungă atât angajatorul şi angajatul să aducă bani de acasă. De asemenea, am obţinut promisiunea că diurna transportatorilor nu va fi impozitată. Totodată, am cerut un impozit fix pe clădiri", a continuat Jianu.

De asemenea, Guvernul a fost de acord ca aceste modificări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cu excepţia anumitor prevederi negociate cu sectoarele respective, a mai spus preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România.

Citește și: Guvernul, în coliziune directă cu IMM-urile. Jianu: ”Este nedrept față de companiile românești!”

După consultările dintre conducerea Consiliului Naţional al IMM-urilor din România și premierul Nicolae Ciucă, președintele CNIPMMR a făcut câteva declarații pe tema modificărilor Codului fiscal.

Modificările Codului fiscal pe care Guvernul le-a adus a stârnit nemulțumirea profundă a IMM-urilor care nu este de acord cu impozitarea contractelor part-time totodată cere ca impozitarea microîntreprinderilor din consultanţă să fie opţională, iar mpozitarea clădirilor trebuie să fie într-un procent fix.

Președintele CNIPMMR a afirmat că reprezentanții mediului de faceri i-au transmis premierului nemulțumirile și punctele cu care acesta nu este de acord, printre acestea fiind impozitarea contractelor part-time la nivelul salariilor minime dat fiindcă este vorba despre contractele celor mai vulnerabili dintre angajați: ”Dintr-un calcul simplu, matematic, s-ar putea ca aceşti angajaţi sau angajatorii lor să aducă bani de acasă, pentru a plăti aceste contribuţii la nivelul salariului minim pe economie”, a explica Florin Jianu.

Jianul a mai sps că trebuie făctă diferențierea între cei care acordă consultanță deoarece: ”Și consultanţii fiscali, şi contabilii şi alte tipuri de consultaţi intră în această sferă” și a mai adăugat că: ”Noi am cerut ca impozitarea microîntreprinderilor din consultanţă să fie opţională, ei să aleagă dacă plătesc impozitul pe venit sau impozit pe profit”, a explicat Florin Jianu.

În ceea ce privește domeniul HORECA șeful CNIPMMR a cerut impozitul specific pentru microîntreprinderi să fie opțional.

Despre impozitul pe clădiri, Florin Jianu a spus că: ”Am mai cerut ca impozitarea clădirilor să fie într-un procent fix, să nu mai avem aceste marje între 1 şi 1,3 sau oricât ar fi, ci să fie un procent fix”. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel