Florin Jianu, despre e-Factura: ”Susținem digitalizarea dar aceasta nu poate fi impusă de la o zi la alta”
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Florin Jianu
Florin Jianu
EXCLUSIV
În contextul noilor modificări fiscale care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și care au devenit adevărate provocări pentru mediul de afaceri din România, DCBusiness a cerut opinia președintelui Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR)

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) a declarat pentru DCBusiness că au fost luate mai multe măsuri ”și mă refer în principal la cele de natura digitalizării, cum ar fi e-Factura sau e-Transport, au fost impuse practic de pe o zi pe alta, fără o pregătire prealabilă”.

Președintele CNIPMMR a arătat că: ”Acest lucru a indus multă incertitudine în mediul de afaceri” a explicat Florin Jianu care a mai spus că: ”Sunt țări care, spre exemplu, pentru factură, se pregătesc ani de zile. De pildă, Franța a introdus acest concept în 2019-2020, cu aplicabilitate din 2025, deci aproape cinci ani de zile de pregătire a conceptului ori o aplicabilitate pe scară atât de largă, în condițiile în care 99,8% sunt întreprinderi mici și mijlocii, induce multe necunoscute în mediul de afaceri”. 

Florin Jianu a arătat că: ”Practic, din perspectiva noastră, ar fi trebuit să fie o introducere etapizată și treptată în mediul de afaceri, adică ar fi trebuit să înceapă cu operatorii mari, care pot să se alinieze cu companiile mari, care pot să alinieze mai rapid infrastructura necesară digitalizării, să treacă mai apoi către companiile medii și apoi către companiile mici”. 

Reprezentantul mediului de afaceri a mai spus că: ”Din discuțiile pe care le-am avut la sfârșitul anului trecut cu Guvernul în cadrul Consiliului Național Tripartit, am reușit ca măcar primele șase luni de zile să nu existe penalizări. Atenție! Șase luni de zile a fost promisiune din partea premierului și a ministrului de Finanțe, după care am văzut în spațiul public că doar până în luna aprilie va fi fără amenzi. Dar discuția a fost foarte clară și asumarea publică a fost foarte clară, este vorba despre șase luni de zile, la care, probabil, în urma analizelor și a situațiilor din acel moment, noi vom cere o prelungire”. 

Florin Jianu a atras atenția că: ”A nu se înțelege, și vreau să subliniez acest aspect, că noi împiedicăm digitalizarea. Susținem digitalizarea, dar ea trebuie să nu împiedice activitatea economică și chiar să fie susținută de către stat cu atât mai mult cu cât am auzit foarte multe firme, voci, care spuneau că sistemele ANAF erau erau blocate”, un lucru care se întâmplă chiar și azi, am adăuga noi.

Șeful CNIPMMR a mai arătat că: ”Ar trebui mai multă pregătire a politicilor publice și o aplicare a acestor politici pe măsura puterii de conformare a companiilor. Foarte multe companii, mai ales cele mici, microîntreprinderile, care au în medie 2,2 angajați, nu pot să se conformeze, făcând ministrul de Finanțe o conferință de presă pe 31 decembrie și spunând că de la 1 ianuarie se aplică e-factura! Încă o dată. Și subliniez doar acest aspect! Da, noi susținem acest proces de digitalizare. E foarte necesar, pentru că el elimină, elimină evaziunea, chiar și munca la negru, deci ajută economia. Pe întreprinzătorii cinstiți îi ajută în general digitalizarea, dar ea trebuie făcută adecvat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel