SUA vrea o flotă care va putea sa-i sugrume pe chinezi
Autor: Anca Mihailov
Data actualizării:
Data publicării:
Flota a 7-ea / Foto: U.S. Pacific Fleet/Flickr
Flota a 7-ea / Foto: U.S. Pacific Fleet/Flickr
O nouă flotă propusă de US Navy în zona Indo-Pacificului ar putea reprezenta o amenințare pentru interesele crescânde ale Chinei în regiune, deoarece ar acoperi rutele comerciale cheie, potrivit unui analist militar.

Secretarulul forțelor navale ale SUA, Kenneth Braithwaite, a făcut un apel, spunând că încearcă să înființeze o nouă primă flotă „la răscruce între oceanele Indian și Pacific”, în timpul simpozionului anual al Naval Submarine League.

Afirmația a venit cu o zi înainte ca Statele Unite, India, Australia și Japonia să organizeze a doua fază a unui exercițiu naval în Marea Arabiei de Nord, privită ca parte a unei inițiative regionale de combatere a influenței crescânde a Chinei în Indo-Pacific.
„Nu ne putem baza doar pe a șaptea flotă din Japonia. Trebuie să ne uităm la ceilalți aliați și parteneri ai noștri precum Singapore, precum India, și să plasăm o flotă numeroasă acolo unde ar fi extrem de relevant dacă, Doamne ferește, ar fi să ajungem vreodată la război”, spune Braithwaite, citat de site-ul militar USNI News.

Braithwaite, principalul lider civil al marinei SUA, a declarat că nu a discutat planul cu noul secretar interimar al apărării Christopher Miller, ci a făcut acest lucru cu Mark Esper, șeful Pentagonului care a fost demis de președintele Donald Trump săptămâna trecută.

Oceanul Indian este o verigă esențială în rutele comerciale globale, 80% din comerțul maritim trecând pe aici. Potrivit unei analize a Institutului Mercator pentru Studii China, 80% din importurile de petrol ale Chinei trec prin strâmtoarea Malacca, cel mai aglomerat punct din Oceanul Indian, notează SCMP.

O nouă flotă americană axată pe Oceanul Indian ar putea fi o problemă pentru ambițiile Chinei în regiune, a declarat Song Zhongping, fost instructor în cadrul celui de-al doilea corp de artilerie al Armatei de Eliberare Populară.

Trump: Pieţele din Hong Kong vor cunoaşte o coborâre în infern

"China se bazează mult mai mult pe Oceanul Indian decât pe Pacificul de Vest", a spus el. „Înființarea unei flote a marinei SUA ar fi asemănătoare cu strângerea de gât a Chinei - ar afecta interesele de dezvoltare ale Chinei în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu energie și investițiile în numeroase proiecte”.

Controversata inițiativă „Belt and Road Initiative” de la Beijing este o vastă schemă de investiții în infrastructură care are ca scop conectarea Chinei cu Asia, Africa, Europa și nu numai.

În cadrul inițiativei, China a colaborat cu țările din Oceanul Indian, inclusiv Pakistanul, pentru a construi proiecte cheie de infrastructură, cum ar fi autostrăzi și porturi, într-o aparentă încercare de a obține un acces mai rapid către Europa și Africa.

Portul pakistanez Gwadar, de exemplu, construit și administrat de un consorțiu chinez, este situat strategic lângă strâmtoarea Hormuz, cea mai importantă rută maritimă din lume a petrolului.

Timothy Heath, analist internațional de cercetare în domeniul apărării în cadrul grupului de reflecție american Rand, a declarat că SUA ar putea înființa cu ușurință noua flotă.

"Flota navală a SUA s-a micșorat considerabil în timp și se confruntă deja cu provocări în îndeplinirea îndatoririlor generate  de comenzile existente", a spus Heath. „Cel mai probabil, noua flotă ar funcționa probabil cu un număr mic de nave, cel puțin inițial.”
Charlie Lyons Jones, cercetător din cadrul programului de apărare și strategie al Institutului de Politici Strategice din Australia, a declarat că această mișcare va fi bine primită de aliații SUA, cum ar fi Australia, care ar putea fi dispusă să găzduiască o facilitate navală americană suplimentară.

"Există însă îngrijorări legitime că înființarea unei prime flote cu sediul în Oceanul Indian a fost puțin hazardată și a fost făcută fără prea multe consultări cu aliații", a spus Lyons Jones.

”Mai mult decât atât, ar fi frumos să vedem marina SUA procurând mai multe nave și mărindu-și tonajul înainte de a înființa o flotă dedicată Oceanului Indian, deoarece Flota a șaptea americană este întinsă în prezent și conducerea sa nu ar fi, în mod justificat, dispusă să renunțe la resursele necesare în Pacific”.

A șaptea flotă a marinei SUA de la Yokosuka din Japonia acoperă o suprafață de 48 de milioane de mile pătrate, care se întinde de la linia internațională din mijlocul Pacificului până la granița India-Pakistan din Oceanul Indian. A cincea flotă, cu sediul în Bahrain, acoperă Orientul Mijlociu și vestul Oceanului Indian.

SUA și-a intensificat prezența în Oceanul Indian de când Trump și-a introdus strategia India-Pacific, în 2017. Trump a reînviat gruparea de securitate Quad în acel an, făcând presiuni pentru legături mai strânse cu ceilalți membri, Japonia, Australia și India, prin exerciții militare . Dar, potrivit lui Lyons Johns, gruparea se referă mai mult la ”apărarea colaborativă”.

„[Acesta] urmărește doar să asigure zona Indo-Pacificului care este liber de coerciții autoritare și deschis comerțului internațional”, a spus el. „Prin urmare, nu încearcă să preia conducerea în combaterea Chinei dacă se întâmplă vreodată să existe un conflict militar între China și Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel