FMI ajută Ucraina la promovarea finanţării din partea donatorilor externi

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
FMI aprobă un program pentru Ucraina în vederea sprijinirii finanţării din partea donatorilor externi
FMI aprobă un program pentru Ucraina în vederea sprijinirii finanţării din partea donatorilor externi
Fondul Monetar Internaţional a anunţat luni că a aprobat un program de patru luni pentru Ucraina, menit să menţină stabilitatea economică în urma invaziei ruseşti şi să ajute la promovarea finanţării din partea donatorilor externi, transmite Reuters.

Aşa numitul Program de monitorizare cu implicarea Board-ului (PMB) a fost aprobat în 9 decembrie de conducerea FMI şi discutat de Comitetul său executiv luni, a informat instituţia, adăugând că ajutorul va sprijini implementarea de către Ucraina a politicilor fiscale prudente şi "va cataliza" finanţarea externă.

"Sprijinul financiar masiv şi predictibil va fi critic pentru succesul strategiei autorităţilor, iar acordarea tranşelor din împrumut va ajuta la începutul lui 2023 la rezolvarea dificultăţilor", a afirmat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.

La rândul său, Gavin Gray, şeful misiunii FMI pentru Ucraina, a declarat că instituţia estimează că finanţare externă de care va avea nevoie Ucraina anul viitor se va situa între 40 şi 57 miliarde de dolari.

Ca parte a programului cu FMI, Ucraina s-a angajat să ia măsuri de consolidare a veniturilor fiscale, de a restabili piaţa locală de obligaţiuni şi de a efectua reforme în sectorul financiar.

Invazia declanşată de Rusia a distrus baza industrială, agricultura şi infrastructura de bază a Ucrainei, ceea ce ar putea să provoace o contracţie economică de aproape 30% în acest an. Asta a lipsit Guvernul de la Kiev de veniturile necesare pentru a-şi finanţa nevoile de bază, astfel că a fost nevoit să se bazeze pe ajutoarele internaţionale şi un program de vânzări de obligaţiuni.

La finele lunii octombrie, directorul Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a estimat că necesităţile de finanţare externă ale Ucrainei vor fi de aproximativ trei miliarde de dolari pe lună, până la finele lui 2023, în conformitate cu un scenariu optimist, dar este posibil să ajungă la cinci miliarde de dolari pe lună, dacă bombardamentele ruseşti se intensifică.

G7 (principalele ţări industrializate din lume), reunit luna aceasta într-un summit virtual, a anunţat înfiinţarea unei platforme multi-agenţie pentru a coordona asistenţa acordată Ucrainei şi pentru a sprijini repararea, recuperarea şi reconstrucţia acestei ţări, urmând ca reprezentanţi de rang înalt să se întrunească cât mai curând posibil în ianuarie.

Într-o declaraţie comună emisă la încheierea întâlnirii, liderii G7 au spus că vor colabora cu Ucraina, cu parteneri internaţionali şi cu organizaţii financiare internaţionale pentru a stabili noua Platformă de Coordonare a Donatorilor.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, modificată. Care sunt schimbările

Guvernul a modificat, prin Ordonanţă de urgenţă, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale.

În ședința de luni, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare și a altor acte normative.

„Prin această OUG pe care am adoptat-o astăzi, ne asigurăm de buna funcționare a pieței de transport a energiei electrice din România, astfel încât aceasta să se desfășoare fără dificultăți, mai ales când vorbim despre implementarea unor proiecte majore de infrastructură de transport a energiei electrice. Prin actul normativ adoptat, Ministerul Economiei devine autoritate contractantă pentru activitatea de transport a energiei electrice.Totodată, prin modificarea Legii energiei electrice și a gazelolor naturale, Ministerul Economiei va reprezenta statul român în calitate de expropriator în cazul proiectelor pentru cauze de utilitate publică necesare realizării unor obiective de interes naţional de dezvoltare, modernizare, reabilitare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale” a transmis ministrul Florin Spătaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel