FMI: Economia mondială își revine, riscurile rămân la fel

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Economia va încetini
Economia va încetini
Economia mondială îşi revine din prăpastia provocată de criza coronavirusului, însă există semnale că elanul încetineşte în ţările care se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor de infectare, susţine Fondul Monetar Internaţional, într-un raport pentru principalele economii (G20), transmite Reuters.

Raportul publicat joi, în avanpremiera reuniunii liderilor G20, scoate în evidenţă caracterul variabil al revenirii globale şi avertizează că criza ar putea lăsa în urmă cicatrici adânci.

Într-o postare separată pe blogul FMI, directorul instituţiei financiare, Kristalina Georgieva, a salutat progresele semnificative înregistrate în dezvoltarea de vaccinuri împotriva unui virus care a provocat peste un milion de decese la nivel mondial şi zeci de milioane de locuri de muncă pierdute. Cu toate acestea, Georgieva a avertizat că relansarea economică mondială rămâne "dificilă şi vulnerabilă la inversări".

Regina NU ACCEPTĂ așa ceva! Este INTERZIS în preajma sa

Luna trecută, FMI a dat publicităţii ultimele sale estimări conform cărora economia mondială va înregistra o contracţie de 4,4% în 2020, urmând să revină pe o creştere de 5,2% în 2021, dar a avertizat totodată că perspectivele pentru multe economii emergente s-au înrăutăţit.

Georgieva a spus că datele statistice care au venit după previziunile de luna trecută confirmă faptul că revenirea continuă, în condiţiile în care SUA şi alte state avansate înregistrează o activitate economică peste aşteptări în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, directorul FMI a adăugat că datele cele mai recente arată o contracţie a sectorului serviciilor şi o încetinire a elanului în economiile unde au crescut din nou cazurile de infecţie cu coronavirus.

În acest context, Georgieva a îndemnat ţările G20 să acţioneze rapid şi la unison pentru a furniza sprijin în continuare şi a se asigura că suficiente vaccinuri vor fi disponibile la nivel global, avertizând că nicio revenire nu poate fi sustenabilă dacă pandemia nu va fi învinsă peste tot.

Georgieva a mai cerut liderilor G20 să se angajeze pentru creşterea investiţiilor în tehnologiile verzi şi să majoreze preţul emisiilor de carbon, apreciind că în acest fel ar putea fi stimulat Produsul Intern Brut mondial şi ar fi create aproximativ 12 milioane de locuri de muncă în decursul unui deceniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală Europeană
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala
Dolari și euro
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
WhatsApp / FOTO: Freepik
Ghișeu
Persoană în scaun cu rotile / Foto: Freepik
Fidelis

pixel