FMI: Economia mondială își revine, riscurile rămân la fel
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Economia va încetini
Economia va încetini
Economia mondială îşi revine din prăpastia provocată de criza coronavirusului, însă există semnale că elanul încetineşte în ţările care se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor de infectare, susţine Fondul Monetar Internaţional, într-un raport pentru principalele economii (G20), transmite Reuters.

Raportul publicat joi, în avanpremiera reuniunii liderilor G20, scoate în evidenţă caracterul variabil al revenirii globale şi avertizează că criza ar putea lăsa în urmă cicatrici adânci.

Într-o postare separată pe blogul FMI, directorul instituţiei financiare, Kristalina Georgieva, a salutat progresele semnificative înregistrate în dezvoltarea de vaccinuri împotriva unui virus care a provocat peste un milion de decese la nivel mondial şi zeci de milioane de locuri de muncă pierdute. Cu toate acestea, Georgieva a avertizat că relansarea economică mondială rămâne "dificilă şi vulnerabilă la inversări".

Regina NU ACCEPTĂ așa ceva! Este INTERZIS în preajma sa

Luna trecută, FMI a dat publicităţii ultimele sale estimări conform cărora economia mondială va înregistra o contracţie de 4,4% în 2020, urmând să revină pe o creştere de 5,2% în 2021, dar a avertizat totodată că perspectivele pentru multe economii emergente s-au înrăutăţit.

Georgieva a spus că datele statistice care au venit după previziunile de luna trecută confirmă faptul că revenirea continuă, în condiţiile în care SUA şi alte state avansate înregistrează o activitate economică peste aşteptări în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, directorul FMI a adăugat că datele cele mai recente arată o contracţie a sectorului serviciilor şi o încetinire a elanului în economiile unde au crescut din nou cazurile de infecţie cu coronavirus.

În acest context, Georgieva a îndemnat ţările G20 să acţioneze rapid şi la unison pentru a furniza sprijin în continuare şi a se asigura că suficiente vaccinuri vor fi disponibile la nivel global, avertizând că nicio revenire nu poate fi sustenabilă dacă pandemia nu va fi învinsă peste tot.

Georgieva a mai cerut liderilor G20 să se angajeze pentru creşterea investiţiilor în tehnologiile verzi şi să majoreze preţul emisiilor de carbon, apreciind că în acest fel ar putea fi stimulat Produsul Intern Brut mondial şi ar fi create aproximativ 12 milioane de locuri de muncă în decursul unui deceniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel