FMI face recomandări SUA: Nu vă grăbiți cu rata dobânzii
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Șefa FMI, Kristalina Georgieva
Șefa FMI, Kristalina Georgieva
Coincidență sau nu, dar acest avertisment vine în contextul dezbaterii din această dimineață dintre principalii candidați la preșeinția SUA, actualul președinte Joe Biden și predecesorul acestuia, Donald Trump, dezbatere care a generat o stare de neliniște la nivelul opiniei publice. 

Prin urmare, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a lansat un avertisment către Rezerva Federală a SUA (Fed), subliniind riscul reducerii premature a dobânzilor. "Rata dobânzii ar trebui redusă doar după existenţa unor dovezi clare că inflaţia revine în mod sustenabil la ţinta de 2%", a declarat Georgieva, la Washington, acolo unde este sediul instituției pe care o conduce. 

Problema reducerii ratei dobânzilor de către banca centrală americană este atent urmărită de piețele financiare din întreaga lume, extrem de sensibile la orice speculație, orice vorbă rostită de responsabilii Fed, orice comentarii lansate de analiști și experți. Investitorii așteptau, inițial, ca rata de politică monetară a Fed să fie reducă în mai, apoi în iulie, iar mai nou, se vorbește despre septembrie, ba chiar despre decembrie. Este necunoscuta care-i ține în alertă pe jucătorii din piață, antrenând mișcări uneori neașteptate la burse. 

Estimare mai optimistă

Pe acest fundal, FMI recomandă ca dobânzile să rămână la nivelul actual cel puţin până la finalul lui 2024, considerând că banca centrală a SUA trebuie să acţioneze cu prudenţă. Fondul se aşteaptă ca inflaţia în SUA să scadă la 2% până la mijlocul anului viitor, o estimare mai optimistă decât cea a Fed. Oficialii Fed intenţionează să înceapă reducerea dobânzilor în decembrie, probabil cu 0,25%, după ce iniţial previzionaseră trei reduceri în 2024.

Georgieva a remarcat că economia SUA are o evoluţie "remarcabil de solidă", cu o creştere sustenabilă. "SUA este singura economie din G20 unde PIB-ul depăşeşte nivelul de dinaintea pandemiei. Este un lucru bun pentru Washington şi pentru economia globală", a adăugat ea. Totodată, Georgieva a îndemnat Washingtonul să se concentreze mai puţin pe tarife vamale şi mai mult pe dialog, avertizând că impunerea tarifelor poate duce la represalii din partea partenerilor comerciali.

Extinderea restricțiilor 

FMI prognozează o creştere a PIB-ului SUA de 2,6% în acest an, o revizuire uşor negativă faţă de estimarea de 2,7% din aprilie. Fondul atrage atenţia asupra deficitului fiscal ridicat, care creează o traiectorie ascendentă susţinută pentru nivelul datoriei ca procent din PIB, şi asupra riscurilor negative majore legate de extinderea restricţiilor comerciale şi de insuficienţa progreselor în gestionarea vulnerabilităţilor din criza bancară din 2023. FMI recomandă implementarea completă a reglementărilor Basel III pentru a aborda aceste probleme.

În concluzie, FMI estimează că, fără schimbări în politicile actuale, datoria guvernamentală a SUA ar putea depăşi 140% din PIB până în 2032. "Există o necesitate presantă de a schimba actualul curs al creşterii nivelului datoriei ca procent din PIB", avertizează raportul FMI, subliniind urgenţa rezolvării deficitelor fiscale cronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel