Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
"Monitorizăm cu atenţie evoluţiile şi potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare şi avem încredere deplină că autorităţile din SUA iau măsurile adecvate pentru rezolvarea situaţiei", a declarat duminică un purtător de cuvânt al FMI, pentru Reuters.
Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.
FDIC va proteja depozitele de până la 250.000 de dolari, însă depozitele peste această sumă, şi care reprezintă 85% din conturile SVB, sunt în pericol. Întrebată dacă deponenţii îşi vor primi înapoi toţi banii, Yellen a refuzat să comenteze cu privire la detalii. "Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur, acesta este un motiv de îngrijorare", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Întrebată dacă Guvernul american ar lua în considerare o preluare a SVB de o bancă străină, Yellen a răspuns: "Aceasta este o decizie pentru FDIC, atunci când va decide care este cea mai bună soluţie pentru acest caz. Şi sunt sigur că au în vedere o gamă largă de opţiuni disponibile. Printre acestea se numără şi achiziţiile", a afirmat Yellen.
De ce s-a prăbușit banca SVB. Când a început totul
Nu mai departe de săptămâna trecută, Greg Becker, CEO-ul Silicon Valley Bank, participa la o conferință care avea loc în Los Angeles și perora că: ”Ne mândrim cu faptul că suntem cel mai bun partener financiar în cele mai dificile vremuri", eveniment care avea loc cu numai o zi înainte de a fi nominalizată pentru premiul Banca Anului în cadrul unei gale ce ar fi trebuit să aibă loc la Londra.
Apoi, la numai o săptămână, banca s-a prăbușit iar totul după 44 de ore frenetice în care clienții își retrăgeau fondurile, printre aceștia numărîndu-se start-up-uri din domeniul tehnologiei.
Însă lucrurile nu au început acum ci cu mult timp în urmă, chiar în timpul pandemiei.
Companiile americane susținute de capital de risc au strâns 330 de miliarde de dolari în 2021 - aproape dublând recordul anterior cu un an înainte. ETF-urile lui Cathie Wood erau în creștere, iar comercianții cu amănuntul de pe Reddit intimidau fondurile de hedging.
În mod crucial, Rezerva Federală a fixat ratele dobânzilor la minime fără precedent. Și, într-o reorganizare radicală a cadrului său, a promis să le mențină acolo până când va vedea o inflație susținută cu mult peste 2% - un lucru pe care niciun oficial nu îl prognoza.
SVB a primit zeci de miliarde de dolari de la clienții săi cu capital de risc și apoi, încrezător că ratele vor rămâne stabile, a investit acești bani în obligațiuni pe termen mai lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...