FMI recomandă El Salvador să NU utilizeze BITCOIN ca monedă oficială

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Interzicerea Bitcoin: Acestea sunt țările în care criptomonedele sunt restricționate sau ilegale
Interzicerea Bitcoin: Acestea sunt țările în care criptomonedele sunt restricționate sau ilegale
El Salvador nu ar trebui să adopte bitcoin ca monedă oficială, având în vedere riscurile asociate cu această criptomonedă, a apreciat luni Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Acest avertisment al FMI vine la o zi după ce preşedintele salvadorian, Nayib Bukele, şi-a anunţat dorinţa de a construi un 'Bitcoin City', un nou oraş alimentat cu energia furnizată de un vulcan şi construit prin emiterea de obligaţiuni în bitcoin.

"Având în vedere volatilitatea ridicată a preţului bitcoin, utilizarea sa ca monedă oficială ridică riscuri semnificative cu privire la protecţia consumatorilor, integritatea financiară şi stabilitatea financiară", susţine FMI, în raportul publicat la finalul consultărilor cu privire la Articolul IV.

FMI trimite în mod regulat misiuni de experţi în statele membre ca parte a procesului de consultări periodice (de obicei anuale) desfăşurate în baza Articolului IV din Statutul FMI.

Codul rutier se modifică. Va fi un COȘMAR: O avalansă de AMENZI NOI

În luna septembrie a acestui an, El Salvador a devenit prima ţară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, susţinătorii estimând că experimentul va reduce costurile pentru remitenţele în valoare de miliarde de dolari trimise anual în ţara din America Latină.

"Din cauza riscurilor, bitcoin nu ar trebui să fie utilizat ca monedă oficială. Staff-ul FMI recomandă limitarea ariei de aplicare a legii privind bitcoin şi înăspriorea reglementării şi supervizării pentru acest noi ecosistem de plată", se mai arată în raportul FMI.

Experţii avertizează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuţiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari. Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, susţin analiştii.

Economia ţării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel