Folositi folie solarii - o să fiți uimit de rezultate, legumele vor fi mult mai gustoase
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Fermierii români cer ca ministrul Agriculturii să fie inclus în CSAT, ca urmare a crizei din Ucraina
Fermierii români cer ca ministrul Agriculturii să fie inclus în CSAT, ca urmare a crizei din Ucraina
Dacă ai o grădină, un solar sau o seră, cu siguranţă eşti interesat de toate modalităţile prin care poţi creşte producţia, însă păstrând aceeaşi calitate, dar şi gust al fructelor şi legumelor. Ştim cu toţii însă că acest lucru nu este unul uşor, mai ales dacă avem în vedere cât de schimbătoare este vremea în ultima perioadă. 

Dar pentru a diminua efectele negative produse de ploile acide, de dăunători şi chiar de soarele mult prea arzător, poţi opta pentru montarea unei folii profesionale. Folia profesională poate fi montată în orice tip de solar sau sera şi poate fi folosită chiar de agricultorii care sunt pasionaţi de agricultură ecologică şi îşi doresc să îşi cultive singuri fructele şi legumele pe care să le consume în bucătăria proprie. 

Ştiai că studiile recente arata ca aproximativ 85% din căldura dintr-o seră se pierde în timpul nopţii? Mai mult decât atât, aceste fluctuaţii de temperatură nu fac decât să dăuneze plantelor din interior, scăzând considerabil atât cantitatea, cât şi calitatea producţiei. Însă, optând pentru instalarea unei folii de solar de calitate vei veni în ajutorul plantelor, căci acest produs are capacitatea de a reflecta lumina directă a soarelui, dispersând în mod eficient şi uniform atât căldură, cât şi lumina în toată sera.

De asemenea, prin simpla montare a unei folii speciale pentru solar vei scăpa de umiditate şi de tot condensul care poate dăuna condiţiilor de creştere şi dezvoltare armonioasă a plantelor pe care le cultivi. Dar ca să simplificăm montând o astfel de folie o sa fiti uimit de rezultate, legumele vor fi mult mai gustoase, fiind în acelaşi timp protejate de condiţiile extreme şi de dăunători.
Alegerea foliei potrivite pentru solarul sau sera ta

În primul rând trebuie să ştii că o folie pentru sera sau o plasă de umbrire pot fi folosite atât în solariile mari, cât şi în solarii de mici dimensiuni. Dar iată care sunt principalele aspecte pe care să le urmăreşti atunci când alegi plasă pentru solarul tău.

1. Rezistenţă
O folie trebuie să fie în primul rând rezistentă la razele soarelui pentru o perioadă cât mai lungă, de preferat cel puţin egală cu garanţia pe care producătorul o oferă. Bineînţeles nu ai de unde să ştii acest lucru, decât dacă ai mai folosit folia respectivă sau dacă ţi-a fost recomandată de un prieten, însă dacă nu beneficiezi de acest ajutor îţi recomandăm să verifici şi cauţi în proprietăţile foliei următoarele cuvinte: “stabilizare UV”. Această proprietate îţi poate garanta o rezistenţă mai mare.

2. Păstrarea căldurii
În cazul în care cultivi legume extra timpurii, dar nu numai, trebuie să alegi o folie care să blocheze razele puternice ale soarelui şi în acelaşi timp să păstreze căldura acumulată în timpul zilei şi pe timpul nopţii, pentru a evita fluctuaţiile de temperatură de care îţi povesteam anterior. Această proprietate poartă denumirea de “efect termic”.

3. Transparentă
O folie de acoperire pentru solar trebuie să fie transparentă la razele luminoase. Această proprietate se numeşte „transparenta în zona PAR” şi este esenţială în dezvoltarea armonioasă a plantelor pe care le cultivi.

4. Elasticitate
O folie pentru solar trebuie să aibă cât mai multe proprietăţi, iar rezistenţa la acţiunile mecanice şi elastice, precum: dilatare la soare, contractare la frig, rezistenta la zăpadă şi grindină etc. este una dintre ele. 

5. Grosimea
În funcţie de dorinţele tale şi de nevoile plantelor pe care le cultivi poţi alege folii cu următoarele grosimi: 120, 150, 170 sau 180 microni.

Bineînţeles că sunt şi alte aspecte pe care să le urmăreşti – în funcţie de rezultatele pe care doreşti să le obţii, dar şi în funcţie de experienţa ta în grădinărit. Iată câteva dintre ele:

- O folie pentru solar trebuie să fie capabilă să împrăştie lumina în mod uniform, astfel încât toate plantele să beneficieze de acelaşi mediu.
- O folie pentru solar trebuie să împiedice formarea condensului şi picurarea.
- O folie pentru solar trebuie să împiedice formarea ceţei în interior.
- O folie pentru solar trebuie să prevină depunerea prafului pe partea exterioară a solarului.

Alegerea unei folii potrivite pentru solar nu este o alegere uşoară atunci când îţi doreşti rezultate excelente, ne referim aici la o producţie bogată şi delicioasă. Însă cu puţin ajutor din partea specialiştilor şi cu alegerea unor produse de calitate, rezultatele nu au cum să nu apară. Vrei o producţie bogată? Iată câteva sfaturi care să te ajute în acest sens:

- Plasează sera într-un loc însorit. De preferat cu intrarea din partea de sud. De ce? Pentru că în acest mod plantele tale vor beneficia de soare şi în timpul iernii. Însă, dacă îţi doreşti să eviţi creşterea extremă a temperaturilor – mai ales în timpul sezonului cald – atunci specialiştii îţi recomandă să plasezi intrarea în partea de est.

- Alege o structură rezistentă. Chiar dacă lemnul pare la prima vedere cea mai bună opţiune, nu uita că acesta nu este chiar atât de rezistent în timp. Prin urmare, el trebuie vopsit şi lăcuit în fiecare an, poate chiar înlocuit dacă a început să prezinte semne de deteriorare.

- Nu poziţiona sera prea departe de casă sau de sursa de apă. Dacă doreşti o irigare constantă, îţi va fi mult mai dificil să aduci apă până la plante. De asemenea, cu cât este mai aproape de casă cu atât îţi va fi mai uşor să ajungi la ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel