Fondul de investiții al miliardarului George Soros a vândut și cumpărat acțiuni. Ce înseamnă asta
Autor: Andreea Craciun | 16 noi 2022, 11:29
De regulă, mișcările efectuate la bursă de marii investitori ai lumii trasează direcții pentru evoluțiile ulterioare
De regulă, mișcările efectuate la bursă de marii investitori ai lumii trasează direcții pentru evoluțiile ulterioare
Structura de investiții a miliardarului american George Soros, Soros Fund Management, și-a redus pozițiile în marile companii de tehnologie Amazon, Google și Qualcomm. În schimb, a cumpărat acțiunile unor jucători importanți din domeniul turismului. Ce înseamnă aceste mișcări? 

Când George Soros sau Warren Buffett cumpără și vând acțiuni, piețele bursiere internaționale urmăresc cu atenție aceste mișcări considerate de mulți jucători drept un semnal care poate influența evoluția ulterioară a companiilor vizate de respectivele operațiuni. Deciziile marilor investitori pot răsturna unele situații, pot distruge planurile unora sau, dimpotrivă, pot fi interpretate ca o încurajare pentru diferite sectoare de activitate, pot trasa direcții pentru ceilalți partipanți din piață. Cu alte cuvinte, ele dau tonul la bursă. 

Concomitent cu reducerea pozițiilor în marilor companii din tehnologie, fondul omului de afaceri George Soros a cumpărat titluri ale serviciilor internaționale de rezervări Booking Holdings și Airbnb și a vândut în totalitate acțiunile producătorului de cipuri TSMC din Taiwan, după cum reiese din datele depuse la US Securities and Exchange Commission (SEC).

Potrivit serviciului GuruFocus, care urmărește operațiunile marilor fonduri americane, cea mai importantă pondere în portofoliul lui Soros revine, în continuare, titlurilor producătorului de mașini electrice Rivian (13,33% din portofoliu). Biohaven Pharmaceutical (8,5%) și Duke Realty Corporation (7,62%) ocupă, de asemenea, cote mari în portofoliul Soros Fund Management. În total, primele 10 titluri de valoare ale fondului reprezintă 54% din valoarea totală a portofoliului, evalută, la 30 septembrie 2022, la 4,04 miliarde de dolari.

Tranzacții din sfera tehnologiilor 

Amazon. A redus poziția cu 23,34 mii de acțiuni. La un preț mediu de vânzare de 126,4 dolari pe acțiune, potrivit GuruFocus, valoarea totală a acțiunilor vândute a fost de 2,95 milioane de dolari. La 30 septembrie, participația totală în portofoliu era de 5,54%;

Alfabet. A redus poziția cu 50 de acțiuni. Valoarea acțiunilor vândute la un preț mediu de 110,89 dolari pe acțiune s-a ridicat la 5,54 milioane de dolari. La 30 septembrie, ponderea agregată a titlurilor de valoare din portofoliu era de 2,4%;

Qualcomm. Poziția este în scădere cu 3.232 de acțiuni. Fondul Soros a vândut acțiuni la un preț mediu de 137,39 dolari pe acțiune, în valoare de 444 mii de dolari. La 30 septembrie, ponderea totală a titlurilor din portofoliu era de 0,44%.

Noi poziții în portofoliul lui Soros

AMETEK este un dezvoltator și producător global de instrumente electronice și dispozitive electromecanice. În trimestrul trei, Soros Fund Management a cumpărat 67.94.000 de acțiuni ale conglomeratului. La un preț mediu de achiziție de 119,87 dolari pe acțiune, valoarea totală a participației a fost de 8,14 milioane de dolari. La 30 septembrie, cota agregată a titlurilor din portofoliu era de 0,13%;

Booking Holdings este un serviciu de rezervare. Soros a cumpărat 10.800 de acțiuni la un preț mediu de 1878,43 dolari pe acțiune. Valoarea participației a fost de 20,28 milioane de dolari. La 30 septembrie, ponderea agregată a titlurilor din portofoliu este de 0,3%;

FMC este o companie de inginerie. Au fost achiziționate 35,52% din acțiuni, valoarea participației la FMC ajungând la 3,83 milioane de dolari, la un preț mediu de achiziție de 107,95 dolari pe acțiune. La 30 septembrie, ponderea totală a titlurilor din portofoliu era de 0,06%;

Zoom Video Communications, un serviciu de videoconferințe. Fondul a cumpărat 98.600 de acțiuni pentru 9,38 milioane de dolari, la un preț mediu de 95,21 dolari pe acțiune. La 30 septembrie, participația agregată în portofoliu este de 0,12%;

Union Pacific este o companie feroviară. A cumpărat 57,15 mii de acțiuni. La un preț mediu de achiziție de 221,28 dolari pe acțiune, valoarea participației s-a ridicat la 12,64 milioane de dolari. Ponderea totală a titlurilor din portofoliu la 30 septembrie - 0,19%.

Alte tranzacții

Soros Fund Management a achiziționat un total de 28 de titluri noi în trimestrul al treilea. Pe lângă cele deja listate, lista mai cuprinde acțiuni ale dezvoltatorului de jocuri video Unity Software, ale conglomeratului industrial Teledyne Technologies, ale producătorului de vopsele și acoperiri Sherwin-Williams, ale producătorului de petrol Shell, ale furnizorului de servicii la domiciliu Healthcare Services Group, ale companiei biofarmaceutice ChemoCentryx, ale metalurgistului Arconic și altele.

Soros a renunțat la acțiunile a 39 de companii în trimestrul al treilea. În special, fondul a vândut 63.37.000 de acțiuni la TSMC. Spre deosebire de fondul Soros, Warren Buffett a cumpărat acțiuni ale producătorului taiwanez de cipuri pentru mai mult de 4 miliarde de dolari. În plus, au fost scoase la vânzare acțiuni ale companiei franceze de petrol și gaze TotalEnergies, ale companiei fintech Affirm, ale companiei biotehnologice Illumina și altele.

În plus față de bigtech, fondul și-a redus poziția în dezvoltatorul imobiliar D.R. Horton cu 360,4k acțiuni. Horton; cu 9,68 mii de acțiuni la operatorul de telefonie mobilă T-Mobile US; cu 1,475 milioane de acțiuni la producătorul de mașini electrice Rivian Automotive; cu 9,8 mii de acțiuni la brokerul LPL Financial și altele.

Tendința de vânzare a titlurilor bigtech a fost observată și în trimestrul al patrulea din 2021, când investitorii au scăpat de giganții din tehnologie pe fondul datelor privind ratele ridicate ale inflației și al anticipării unei înăspriri a politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA. La momentul respectiv, Soros Fund Management și-a redus poziția la Alphabet cu 38,28%, la Amazon cu 19,10%, la Airbnb cu 45,16% și, de asemenea, a vândut complet Zoom Video Communications.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

Ultimul 747 de la Boeing: "Regina aerului" devine istorie

A revoluționat aviația și, cu cocoașa lui...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Crossuri externe