Fondul Proprietatea: pierdere netă de peste 896 milioane lei

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Masina de numarat bani. Foto: Pexels.com
Masina de numarat bani. Foto: Pexels.com
Detaliile sunt dezvăluite într-un raport recent al companiei, difuzat joi către Bursa de Valori București.

Fondul Proprietatea încheie anul 2023 cu o lovitură financiară, raportând o pierdere netă considerabilă de 896,1 milioane de lei. Acest rezultat înseamnă o schimbare dramatică față de profitul solid înregistrat în 2022, în valoare de 2,769 miliarde lei. 

Explicația pentru această cădere bruscă este oferită în documentul oficial. Pierderile sunt atribuite în principal unei scăderi drastice a valorii participației în Hidroelectrica SA, după evaluarea acesteia înainte de reclasificarea în categoria de active imobilizate deținute pentru vânzare. Această reevaluare a avut un impact major, estimat la 1,87 miliarde lei. Totuși, creșteri în valoare a participațiilor la CN Aeroporturi București SA, CE Oltenia SA, CN Administrația Porturilor Maritime SA și Societatea Națională a Sării SA au oferit o ușoară compensare, totalizând un impact pozitiv de 319,5 milioane lei.

Potrivit raportului de bilanț, veniturile brute din dividende provin în principal din sumele obținute ca urmare a dividendelor de la Hidroelectrica SA, Societatea Națională a Sării SA și CN Aeroporturi București SA, totalizând 954,9 milioane lei.

O altă sursă importantă de venit în 2023 a fost reprezentată de dobânzi, cu o creștere semnificativă datorată plasării sumelor provenite din IPO-ul Hidroelectrica SA în diverse instrumente ale pieței monetare pe termen scurt.

De asemenea, câștigurile nete din activele imobilizate deținute pentru vânzare au fost înregistrate, în special, ca rezultat al modificării valorii participației în grupul Enel, după ce acestea au fost reclasificate în această categorie la sfârșitul primului trimestru al anului 2023.

Un moment notabil în activitatea Fondului a fost înregistrat în octombrie 2023, când a fost finalizată reducerea capitalului social subscris și vărsat, datorată anulării a peste 549 de milioane de acțiuni proprii achiziționate în cadrul Programului de răscumpărare nr. 13, a cărui aprobare a fost obținută de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel