Fondul suveran al Norvegiei face o achiziție, în Spania, de 600 milioane de euro

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O investiție în ceea ce ar trebui să însemne viitorul
O investiție în ceea ce ar trebui să însemne viitorul
Rolul instituției este de a înmulți banii pe care-i gestionează, spre liniștea generațiilor viitoare ale țării. 

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, a făcut un nou pas în domeniul energiei regenerabile necotate, anunțând marți că va cumpăra de la compania spaniolă Iberdrola o participație în proiecte fotovoltaice și eoliene din Spania. 

Grupul energetic Iberdrola

Fondul de 13.162 miliarde de coroane (1.227 miliarde de euro) va plăti 600 de milioane de euro pentru a achiziționa o participație de 49% într-un portofoliu de șapte proiecte fotovoltaice și cinci proiecte de parcuri eoliene pe uscat de la grupul energetic Iberdrola.

Este a doua investiție directă pe care Fondul o efectuează în infrastructura de energie regenerabilă, o nouă clasă de active pentru care a primit permisiunea Parlamentul norvegian de a cheltui banii de care are grijă, alături de acțiuni, obligațiuni și proprietăți imobiliare. În aprilie 2021, a anunțat deja o participație de aproape 1,38 miliarde de euro în ceea ce era atunci al doilea cel mai mare parc eolian în funcțiune din lume, Borssele 1 și 2, în Marea Nordului olandeză. 

Consumul anual a 700.000 de gospodării

Achiziția activelor spaniole, care ar trebui să fie finalizată în primul trimestru, implică o capacitate instalată de 1.265 de megawați, suficientă pentru a acoperi consumul anual de electricitate a 700.000 de gospodării spaniole, se arată într-un comunicat. Nouă din cele 12 proiecte în cauză sunt în curs de dezvoltare și ar trebui să fie finalizate până în 2025, a adăugat acesta.

Fondul, care ar trebui să valorifice veniturile din petrol ale statului norvegian pentru asigura finanțarea programelor sociale ale țării, a dat dovadă de reținere, chiar retiență, în ceea ce privește infrastructura de energie regenerabilă, deși și-a exprimat în trecut intenția de a cheltui aproximativ 10 miliarde de euro în acest sens între 2020 și 2022. 

Undă verde din partea statului 

"Experiența noastră de până acum arată că mulți investitori caută astfel de investiții și, prin urmare, evaluarea lor nu este întotdeauna atractivă pentru noi", explica șeful fondului, Nicolai Tangen, în fața Parlamentului, în 2020. La rândul său, Iberdrola a precizat că și-ar putea extinde parteneriatul cu fondul norvegian "la alte active regenerabile, situate în afara perimetrului inițial, în Spania sau în alte țări".

Într-o primă fază, investiția dezvăluită marți este supusă aprobării autorităților spaniole. Madridul a introdus în 2020 controale asupra investițiilor străine în sectoarele strategice, cu scopul de a-și proteja companiile slăbite de criza din domeniul sănătății. Acest scut "anti-achiziții" obligă grupurile străine care doresc să cumpere mai mult de 10% dintr-o companie spaniolă sau dintr-una dintre filialele aceteia considerate prioritare să ceară mai întâi undă verde de la stat. Condusă de Ignacio Sanchez Galan, Iberdrola a înregistrat o creștere puternică în ultimii ani, devenind unul dintre liderii mondiali în domeniul energiei regenerabile

Citește și Locul de pe Terra unde este păstrat viitorul omenirii VIDEO

Cu o capacitate totală de 4,5 milioane de eșantioane, așa-numitul "Doomsday Vault" are un "scop umanitar", oferind o "arcă a lui Noe" pentru semințele planetei. Cu excepția unor situații urgente, când trebuie depozitate noi eșantioane, ușile seifului sunt deschise doar de trei ori pe an - în rest, această ”bibliotecă” rămâne închisă.   

Odată intrate înăuntru, semințele sunt depozitate în "condiții de cutie neagră" și se așteaptă ca acestea să rămână viabile timp de mii de ani....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel