Fonduri europene. MIPE: Peste 1 miliard de euro au ajuns în conturile României în primele luni din 2023

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Euro. Foto: Pexels.com
Euro. Foto: Pexels.com
De la începutul anului, au fost semnate 1.862 contracte de finanțare în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro. În perioada 2014-2020, România a primit din partea Comisiei Europene peste 27 miliarde euro.

În ultima săptămână, Autoritățile de Management ale programelor operaționale aferente perioadei 2014 – 2020 au transmis către Autoritatea de Certificare și Plată din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, declarații de cheltuieli în valoare totală de 387,68 milioane de euro.

Mai exact, Autoritatea de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare a transmis declarații de cheltuieli în valoare de 124,49 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional – 133,06 milioane de euro și Autoritatea de Management a Programului Operațional Capital Uman – 130,13 milioane euro.

 

„Sumele totale primite de România de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, se situează la aproximativ 27 miliarde euro, ceea ce reprezintă peste 76% din alocarea UE aferentă programelor operaționale. În urmă cu un an, când am preluat mandatul la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, România mai avea de absorbit aproximativ 12 miliarde de euro din alocările perioadei 2014 – 2020, din care acum mai avem 5,3 miliarde euro. De la începutul anului 2023 până în acest moment, valoarea contractelor semnate cu beneficiarii de către autoritățile de management ale programelor operaționale se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar aceste evoluții ne fac să fim optimiști că vom depăși pragul de 95% rată de absorbție la final de 2023”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

 

Peste 1 miliard de euro, suma rambursată de Comisie în primele 4 luni ale acestui an

 

În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aproximativ 27 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 76% din alocarea UE aferentă acestor programe. Suma rambursată de la începutul anului 2022 până în prezent este de 7,1 miliarde euro, din care 1 miliard euro în anul 2023.

 

În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aproximativ 12,55 miliarde euro pentru plăți directe în agricultură (1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent).

 

Autoritățile de management au semnat 16.616 contracte de finanțare  cu beneficiarii, cu o valoare totală de aprox. 48,5 miliarde euro: PO Infrastructură Mare – 2.143 contracte (22,4 miliarde euro); PO Competitivitate – 2.862 contracte (4,4 miliarde euro); PO Asistență Tehnică – 143 contracte (403 milioane euro); PO Capital Uman – 2.870 contracte (6,3 miliarde euro); PO Regional – 7.671 contracte (13,5 miliarde euro); PO Capacitate Administrativă – 895 contracte (854 milioane euro); POAD – 32 contracte (688 milioane euro).

 

De la începutul anului 2022 și până în prezent au semnate 4.226 contracte de finanțare, în valoare totală de aproximativ 4,6 miliarde euro. Din acestea, în anul 2023 s-au semnat 1.862 contracte de finanțare în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro.

 

Plățile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aproximativ 21,3 miliarde euro.  Progresul înregistrat de la începutul anului 2022 până în prezent în ceea ce privește plățile totale efectuate către beneficiari este de aproximativ 7,2 miliarde euro, din care aproximativ 1,3 miliarde euro în anul 2023.

 

Sumele solicitate Comisiei Europene sunt de aprox. 17,6 miliarde euro, reprezentând o rată curentă a absorbției de aproximtiv 71,6% din alocarea UE aferentă (5,7 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 646 milioane euro în 2023). În plus, declarații lunare de cheltuieli în valoare de aprox. 260 milioane euro sunt în curs de procesare la ACP, în vederea transmiterii la CE.

 

Din acestea, CE a efectuat rambursări de aproximativ 15,5 miliarde euro (5 miliarde euro de la începutul anului 2022, din care 786 milioane euro în anul 2023).

 

Până în prezent, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaționale, întrucât valoarea aplicațiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel