Fonduri europene. Peste 200 milioane lei pentru spitalele COVID-19
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Stați DEPARTE de SPITALE. Îndemnul unui oficial. Dar NU de la noi
Stați DEPARTE de SPITALE. Îndemnul unui oficial. Dar NU de la noi
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a semnat, luni, primele 10 contracte pentru finanţarea din fonduri europene a cheltuielilor spitalelor COVID-19, informează instituţia.

Contractele semnate, în valoare totală de 205,1 milioane de lei, sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, prin intermediul apelului "Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19" în valoare de 350 milioane de euro.

"La începutul crizei sanitare provocate de noul coronavirus ne-am propus să identificăm rapid fondurile disponibile şi să le redirecţionăm pentru măsuri socio-economice şi sanitare cât mai rapid. Am semnat astăzi (luni, n.r.) primele 10 contracte pentru finanţarea spitalelor din prima linie în lupta împotriva coronavirusului şi vom continua să evaluăm rapid şi celelalte proiecte depuse pentru ca fondurile europene să finanţeze cât mai repede unităţile sanitare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Dintre proiectele semnate, 8 sunt de tip A (proiecte de investiţii pentru unităţile sanitare publice) şi 2 sunt de tip C (investiţii pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului).

Beneficiarii finanţărilor sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (40,1 milioane de lei), Institutul Clinic Fundeni (24,3 milioane de lei), Spitalul Clinic Municipal Filantropia din municipiul Craiova (48,1 milioane de lei), Municipiul Carei (2,3 milioane de lei), Municipiul Bistriţa (870.000 lei), judeţul Giurgiu (4,3 milioane de lei), Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova (13,3 milioane de lei), judeţul Cluj (12,2 milioane de lei), Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova (48,2 milioane de lei), Serviciul de Protecţie şi Pază - U.M 0149 Bucureşti (10,2 milioane de lei).

Citește și Tătaru, despre ȘCOLI și ALEGERILE LOCALE. Ce se întâmplă

Potrivit MFE, până în prezent, au fost depuse spre evaluare 51 cereri de finanţare cu o valoare de 164,2 milioane de euro. Dintre acestea, 41 sunt proiecte de tip A, în valoare de 155,4 milioane de euro, prin care 50 de unităţi sanitare publice sunt dotate cu echipamente medicale/echipamente de protecţie iar 10 sunt proiecte de tip C, în valoare de 8,8 milioane de euro, prin care direcţiile generale de asistenţă socială sunt dotate cu echipamente de protecţie.

"Alte 125 cereri de finanţare sunt în curs de completare în sistemul informatic MySMIS. Proiectele sunt evaluate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Apelul de proiecte este deschis până la data de 30 septembrie 2020 şi este adresat următoarelor categorii de beneficiari: unităţi sanitare publice pentru care Ministerul Sănătăţii stabileşte necesitatea dotării, Ministerul Sănătăţii/ alte autorităţi publice centrale şi autorităţi publice locale, sau unităţi aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, pentru achiziţii necesare gestionării crizei de sănătate publică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă", se precizează în comunicatul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel