Fondurile de pensii din Elveția, aflate sub presiune, dau din colț în colț
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
După soare vine ploaie, cum se spune
După soare vine ploaie, cum se spune
Fondurile de pensii elvețiene au trecut printr-o fază turbulentă în 2022. Contrastul este puternic, având în vedere randamentele record ale investițiilor în anul fiscal 2021, potrivit unui studiu al industriei realizat de firma de consultanță în domeniul investițiilor Complementa.

"Anul 2022 este în contrast puternic cu anul precedent, care a fost unul de succes", a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, analistul Complementa, Ueli Sutter. Concret, investițiile fondurilor de pensii au generat un randament negativ de 7,7% între ianuarie și august 2022. În 2021, randamentul a fost de +8,3%.

În plus față de această performanță dezamăgitoare, rata medie de acoperire a scăzut la 105,1%, de la 115,3% la sfârșitul anului 2021. Pe parcursul anului, numărul fondurilor subfinanțate a crescut la aproximativ 8,5%. Complementa consideră că, în prezent, fondurile de pensii trebuie să obțină un randament de cel puțin 1,9% pentru a menține un nivel stabil de acoperire.

Randamente ridicate în 2021

Populația activă a beneficiat de rezultatele bune ale investițiilor din 2021, a adăugat Sutter. "Anul trecut, angajații au beneficiat de o rentabilitate a capitalului de pensie de 3,8%", a explicat el. În comparație, randamentul mediu din ultimii 20 de ani a fost de 2,4%.

Rata de conversie, pe de altă parte, a atins un nou minim de 5,39%, în scădere cu o zecime de punct față de 2021, notează studiul. "Și ne putem aștepta la noi reduceri ale ratei de conversie în anii următori", a prezis dl Sutter.

Succesul investițiilor în infrastructură

Din aceste motive, fondurile de pensii reduc ponderea investițiilor cu dobândă fixă, cum ar fi obligațiunile. La sfârșitul anului 2021, mai puțin de o treime din investiții aparțineau acestei categorii, un minim istoric, a precizat analistul.

Capitalul astfel eliberat este împărțit în principal între investiții imobiliare și alternative, în special în infrastructură. În 2021, infrastructura a fost pentru prima dată cea mai populară subcategorie, notează Complementa.

Pentru administratorii de fonduri, principalele motive pentru includerea investițiilor în infrastructură sunt accesul la surse suplimentare de randament și efectele de diversificare. Pentru participanții care nu investesc în infrastructură, lipsa de lichiditate este principalul motiv pentru care nu investesc în această clasă de active.

Citește și Care este adevărul despre majorarea pensiilor? Iată răspunsul corect

Despre majorarea pensiilor se vorbește zilnic pe toate posturile de televiziune, la radio, chiar și pe băncuțele din parcuri unde pensionarii se refugiază în zilele de caniculă. Iar în ultimul timp întrebarea tot mai frecventă este nu cu cât se vor majora, ci dacă se vor majora.

De unde acest pesimism? ”Simplu: prea multe declarații goale, prea multe vorbe în vânt, prea multe necunoscute. Cum am putea noi, ăștia mai în vârstă, să sperăm, când nimeni nu spune nimic concret. Mai ales în ultimele luni. Este mai mult decât evident că ceva nu este în regulă acolo sus, la guvernare”. Așa mi-a răspuns un cuplu în spatele căreia am nimerit la coadă la casă într-un supermarket. Se uitau în coș, verificau prețurile și adunau. Nu cumpăraseră multe: cam 12 produse, în general legume și un pachet de carne de pui. Ridicându-l, doamna l-a întors pe toate părție ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel