Fondurile de pensii din Elveția, aflate sub presiune, dau din colț în colț

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
După soare vine ploaie, cum se spune
După soare vine ploaie, cum se spune
Fondurile de pensii elvețiene au trecut printr-o fază turbulentă în 2022. Contrastul este puternic, având în vedere randamentele record ale investițiilor în anul fiscal 2021, potrivit unui studiu al industriei realizat de firma de consultanță în domeniul investițiilor Complementa.

"Anul 2022 este în contrast puternic cu anul precedent, care a fost unul de succes", a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, analistul Complementa, Ueli Sutter. Concret, investițiile fondurilor de pensii au generat un randament negativ de 7,7% între ianuarie și august 2022. În 2021, randamentul a fost de +8,3%.

În plus față de această performanță dezamăgitoare, rata medie de acoperire a scăzut la 105,1%, de la 115,3% la sfârșitul anului 2021. Pe parcursul anului, numărul fondurilor subfinanțate a crescut la aproximativ 8,5%. Complementa consideră că, în prezent, fondurile de pensii trebuie să obțină un randament de cel puțin 1,9% pentru a menține un nivel stabil de acoperire.

Randamente ridicate în 2021

Populația activă a beneficiat de rezultatele bune ale investițiilor din 2021, a adăugat Sutter. "Anul trecut, angajații au beneficiat de o rentabilitate a capitalului de pensie de 3,8%", a explicat el. În comparație, randamentul mediu din ultimii 20 de ani a fost de 2,4%.

Rata de conversie, pe de altă parte, a atins un nou minim de 5,39%, în scădere cu o zecime de punct față de 2021, notează studiul. "Și ne putem aștepta la noi reduceri ale ratei de conversie în anii următori", a prezis dl Sutter.

Succesul investițiilor în infrastructură

Din aceste motive, fondurile de pensii reduc ponderea investițiilor cu dobândă fixă, cum ar fi obligațiunile. La sfârșitul anului 2021, mai puțin de o treime din investiții aparțineau acestei categorii, un minim istoric, a precizat analistul.

Capitalul astfel eliberat este împărțit în principal între investiții imobiliare și alternative, în special în infrastructură. În 2021, infrastructura a fost pentru prima dată cea mai populară subcategorie, notează Complementa.

Pentru administratorii de fonduri, principalele motive pentru includerea investițiilor în infrastructură sunt accesul la surse suplimentare de randament și efectele de diversificare. Pentru participanții care nu investesc în infrastructură, lipsa de lichiditate este principalul motiv pentru care nu investesc în această clasă de active.

Citește și Care este adevărul despre majorarea pensiilor? Iată răspunsul corect

Despre majorarea pensiilor se vorbește zilnic pe toate posturile de televiziune, la radio, chiar și pe băncuțele din parcuri unde pensionarii se refugiază în zilele de caniculă. Iar în ultimul timp întrebarea tot mai frecventă este nu cu cât se vor majora, ci dacă se vor majora.

De unde acest pesimism? ”Simplu: prea multe declarații goale, prea multe vorbe în vânt, prea multe necunoscute. Cum am putea noi, ăștia mai în vârstă, să sperăm, când nimeni nu spune nimic concret. Mai ales în ultimele luni. Este mai mult decât evident că ceva nu este în regulă acolo sus, la guvernare”. Așa mi-a răspuns un cuplu în spatele căreia am nimerit la coadă la casă într-un supermarket. Se uitau în coș, verificau prețurile și adunau. Nu cumpăraseră multe: cam 12 produse, în general legume și un pachet de carne de pui. Ridicându-l, doamna l-a întors pe toate părție ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel