Fondurile speculative, tot mai active în tranzacții cu uraniu
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Uraniu / FOTO: Freepik
Uraniu / FOTO: Freepik
Goldman și fondurile speculative intensifică afacerile fizice cu uraniu din cauza creșterii prețurilor.

O serie de fonduri speculative se poziționează, alături de băncile de investiții Goldman Sachs și Macquarie, pentru a strânge roadele unui sector redevenit dinamic, pe măsură ce prețurile la ingredientul esențial al combustibilului nuclear cresc. 

În timp ce multe alte bănci de investiții evită încă tranzacții cu uraniu fizic, Goldman și Macquarie sunt tot mai active pe acest segment, după cum susțin surse concordante din domeniu. O mișcare ce-și găsește explicația în eforturile companiilor energetice de a găsi noi surse de aprovizionare pe fondul penuriei care a împins prețurile la niveluri nemaivăzute în ultimii 16 ani.

Câteva fonduri speculative își intensifică, la rândul lor, expunerea la acțiuni și uraniu fizic, semn că metalul începe să atragă instituțiile financiare după un deceniu de scădere în urma dezastrului nuclear de la Fukushima.

„Cu titluri și un impuls pozitiv pentru nuclear în general, fondurile speculative și alți investitori în materii prime revin în sector. O mare parte a acestei rentabilități provine prin fonduri fizice, cea mai ușoară modalitate de a obține expunere la prețurile uraniului”, a explicat Bram Vanderelst de la firma comercială Curzon Uraniu.

Metalul a atras atenția investitorilor după ce prețurile s-au dublat în ultimul an, ajungând la 102 de dolari pe livră, deoarece producători de top, precum Kazatomprom și Cameco, și-au revizuit în jos previziunile de producție, deoarece minele redeschise nu au reușit să-și sporească oferta pentru a satisface cererea în creștere.

Acest lucru se înscrie în tendința de revigorare a energiei nucleare, efect al eforturilor țărilor lumii de a-și reduce  emisiile de carbon. 

În acest context, Goldman Sachs a început să vândă opțiuni privind uraniul fizic pentru fondurile speculative, creând pentru prima dată un produs derivat pentru metal. „Goldman devine tot mai vizibil pe această piață, cu un caiet de comenzi tot mai stufos”, a spus o sursă implicată într-o astfel de tranzacție, dar care a refuzat să dea detalii pe motiv de confidențiale.

Goldman se ocupă în principal de clienți financiari, cum ar fi fondurile speculative, în timp ce Macquarie se concentrează mai ales pe stimularea tranzacționării miniere și a marketingului, a detaliat altă sursă, fără alte amănunte. Cele cinci surse consultate de Reuters au vobit sub acoperirea anonimatului. Băncile au refuzat orice comentarii. 

Stocuri de uraniu

Reuters amintește, totuși că banca americană Goldman Sachs este pe piața uraniului din 2009, când a cumpărat Nufcor, un comerciant de combustibil nuclear din Londra. Cinci ani mai târziu, însă, după dezastrul din 2011 de la centrala nucleară Fukushima din Japonia, când prețurile uraniului s-au prăbușit, Goldman a încercat fără succes să se debaraseze de Nufcor, dând de înțeles că, neavând altă soluție, va închide afacerea. 

Dar Nufcor, care deținea, la sfârșitul anului 2022, stocuri de uraniu în valoare de 356 de milioane de dolari, nu a fost niciodată închisă. Iar respectiva cantitate de uraniu este suficientă pentru a alimenta 17 reactoare nucleare mari timp de un an, conform calculelor Reuters și a datelor de la Asociația Mondială Nucleară.

Achizițiile fizice de uraniu de către fondurile tranzacționate la bursă și fondurile speculative au reprezentat aproape 15 milioane de lire sterline de concentrat de oxid de uraniu (U3O8), sau aproximativ 26% din totalul tranzacționat pe piața spot în 2023, potrivit firmei de consultanță UxC.

Această cifră este în scădere față de cele 22 de milioane de lire sterline cumpărate de investitori în 2022, deoarece prețurile mai mari în 2023 au însemnat că fiecare dolar a cumpărat mai puține lire sterline de uraniu. 

U3O8 sau yellowcake este o pulbere fină ambalată în butoaie de oțel, produsă în timpul prelucrării chimice a minereului de uraniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel