Francul elvețian, la cel mai înalt nivel față de dolar din ultimii ani
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Franci elvețieni
Franci elvețieni
Francul elvețian a profitat de un context favorabil.

Francul elvețian a cunoscut o creștere putenică, vineri, față de principalele valute, în special față de dolar, profitând de de așteptările mai pronunțate ale pieței privind reducerea dobânzilor de către alte bănci centrale în afara Institutului Monetar Elvețian. 

Astfel, în jurul orei 11:55 GMT, moneda elvețiană a câștigat 0,33% față de dolar, urcând la 0,8533 franci elvețieni per dolar, după ce a atins 0,8530 franci elvețieni, cea mai ridicată valoare față de dolar din ianuarie 2015. S-a întărit și cu 0,22. % față de moneda unică europeană, la 0,9408 franci elvețieni per euro.

Francul elvețian s-a înscris, totodată, pe un trend ascendent inclusiv față de yen și lira sterlină. „Francul elvețian găsește sprijin pe măsură ce crește decalajul între ghidurile emise de Banca Națională Elvețiană (SNB) și Rezerva Federală (Fed)”, a rezumat Ricardo Evangelista de la ActivTrades. Săptămâna trecută, banca centrală elvețiană și-a menținut rata cheie neschimbată la 1,75%, fără a dezvălui când ar putea lua în considerare scăderea dobânzilor.

Dacă Fed și Banca Centrală Europeană (BCE) au ales, la rândul lor, status quo-ul în timpul ultimei întâlniri respective, analiștii mizează pe o reducere a dobânzii începând cu primul trimestru al anului 2024. Investitorii cred că banca centrală elvețiană „va menține dobânzi mai mari pentru o perioadă mai lungă” decât alte bănci centrale, susține Ricardo Evangelista.

Marea Britanie rămâne în urmă

La rândul său, lira sterlină a urcat cu 0,34%, până la 1,2734 dolari, și a câștigat 0,22% față de moneda europeană la 86,58 pence pe euro. În Marea Britanie, „PIB-ul slab a fost compensat de creșterea vânzărilor cu amănuntul”, semnalând o creștere a cheltuielilor, notează Joshua Mahony, analist la Scope Markets. Într-adevăr, PIB-ul Regatului Unit s-a contractat foarte ușor în trimestrul trei, în scădere cu 0,1%, potrivit estimărilor revizuite vineri, care oferă o imagine mai sumbră a economiei britanice decât se aștepta.

În al doilea trimestru, datele arată acum o economie britanică fără creștere, după o estimare inițială a unei creșteri ușoare a activității. Cu toate acestea, vânzările cu amănuntul în creștere cu 1,3% în noiembrie în Marea Britanie, susțin ideea unei inflații persistente în țară, care necesită o poziție fermă asupra ratelor din partea Băncii Angliei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel