"Haideţi să lansăm, începând din 2024, un produs european de economisire, ale cărui caracteristici, precum randamentul, le vom pune la punct împreună cu statele membre care doresc să se alăture", a declarat Bruno Le Maire, înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Finanţelor care va avea loc la Ghent (Belgia).
Oficialul francez a evocat posibilitatea ca un număr restrâns de ţări să participe la această iniţiativă, pentru a construi o piaţă de capital în Europa. "Ar putea fi vorba de două, trei, patru, cinci state, nu contează. Însă, cum este imposibil să începem din prima cu 27 de ţări, să începem cu câteva", a spus Bruno Le Maire, fără a preciza care ar putea fi statele interesate de această idee.
Uniunea Europeană suferă de pe urma fragmentării pieţelor de capital, care sunt împărţite de-a lungul graniţelor naţionale. Blocul comunitar discută de mai mulţi ani diverse propuneri care să permită crearea unei pieţe comune de capital, comparabilă cu piaţa americană. Însă dezbaterile sunt blocate de interesele divergente din rândul celor 27 de state membre.
O piaţă eficientă de capital ar permite companiile să îşi finanţeze mai uşor proiectele, în special să găsească oferte mai bune de investiţii.
Pe lângă produsul european de economisire, Bruno Le Maire a propus gestionarilor de active, băncilor şi burselor europene "o supervizare europeană voluntară care ar putea fi exercitată de autorităţile europene de pe pieţele financiare".
"Banii europenilor dorm în loc să muncească. Dacă vrem ca banii europeni să muncească, în loc să doarmă, trebuie să punem la punct, fără întârziere, o Uniune a pieţelor de capital şi trebuie să facem progrese încă din 2024", a afirmat oficialul francez.
Bruno Le Maire a evaluat economiile europenilor la aproximativ 35.000 de miliarde de euro, dintre care "mai mult de 10.000 de miliarde de euro dorm în conturi bancare". Aceşti bani "trebuie să lucreze în favoarea creşterii economice, a inovării, a cercetării, pentru companii şi pentru locurile de muncă", a adăugat Le Maire.
Potrivit lui Bruno Le Maire, noua bătălie a Europei este stimularea creşterii economice în condiţiile în care inflaţia a fost învinsă. "Avem o nouă bătălie decisivă în faţa noastră şi aceasta este creşterea economică. Nimeni nu poate accepta ca în Europa creşterea economică să fie cu un punct procentual sub cea americană", a subliniat oficialul francez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...