Reforma contestată a pensiilor iniţiată de preşedintele francez Emmanuel Macron a trecut vineri prin testul constituţional de rezistenţă şi poate fi deja promulgată în zilele următoare, relatează Reuters şi France Presse.
Legislaţia, care creşte vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, este profund nepopulară în Franţa şi a declanşat proteste uriaşe.
Dar în ceea ce ar fi o senzaţie de uşurare majoră resimţită de Macron şi guvernul său, Consiliul Constituţional al ţării şi-a dat unda verde.
Consiliul a declarat că acţiunile guvernului sunt în concordanţă cu Constituţia şi a aprobat creşterea vârstei legale de pensionare.
Macron şi guvernul său speră că un astfel de rezultat va descuraja alte proteste conduse de sindicate, care uneori au devenit violente.
"Ţara trebuie să continue să avanseze, să muncească şi să facă faţă provocărilor care ne aşteaptă", a declarat Macron la începutul acestei săptămâni.
Dar sindicatele şi opoziţia au avertizat că nu vor da înapoi şi i-au cerut lui Macron să nu o promulge.
Protestatarii s-au adunat în faţa Primăriei Parisului, purtând pancarte pe care scria "climat de furie" şi "greve fără sfârşit până când reforma este retrasă", în momentul când a fost anunţat verdictul Consiliului Constituţional.
Separat, Consiliul Constituţional a respins o propunere a opoziţiei de a organiza un referendum cetăţenesc asupra reformei pensiilor.
Opoziţia a depus o nouă cerere pentru referendum, care ar trebui să fie revizuită de Consiliu la începutul lunii mai.
Observatorii politici afirmă că nemulţumirea larg răspândită asupra reformei guvernului ar putea avea repercusiuni pe termen mai lung, inclusiv un posibil impuls pentru extrema dreaptă.
Principalele partide de opoziţie franceze sunt hotărâte să-şi continue lupta împotriva proiectului de reformă a pensiilor care tocmai a fost validat vineri de Consiliul Constituţional, avertizând în special împotriva riscului de violenţă, notează AFP.
"Lupta continuă", a reacţionat şeful stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, în timp ce şefa extremei drepte Marine Le Pen a estimat că "soarta politică a reformei pensiilor nu este pecetluită", după această decizie a Consiliului luată după luni de zile de manifestaţii şi bătălii politice contra acestui proiect-far al celui de-al doilea mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron.
Liderul partidului comunist Fabien Roussel a cerut executivului "să nu promulge" această lege validată deja de Consiliul Constituţional.
"Mă tem de erupţie", a avertizat el, în timp ce unele manifestaţii împotriva proiectului au fost marcate de violenţă şi incendieri voluntare.
"Dacă o va promulga, preşedintele nu va mai putea guverna ţara", a declarat o responsabilă a partidului stângii radicale LFI, Mathilde Panot.
În schimb, şeful dreptei tradiţionale Eric Ciotti a chemat "toate forţele politice (...) să accepte" decizia, considerând totodată că "cenzura anumitor articole sancţionează erorile de metodă ale guvernării".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...