Franța rupe tăcerea şi demască atacurile cibernetice ale Rusiei, menite să destabilizeze ţara

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
Franța acuză oficial serviciul de informații militare al Rusiei de atacuri cibernetice pentru destabilizarea țării, relatează Reuters.

Ministerul francez de Externe a acuzat marți, în mod explicit, agenția de informații militare a Rusiei – GRU – de orchestrarea unor atacuri cibernetice împotriva unor instituții-cheie ale statului francez, companii din domeniul apărării și think tank-uri, începând din 2021. Potrivit autorităților de la Paris, aceste acțiuni au avut ca scop destabilizarea Franței într-un context intern și internațional tensionat.

În centrul acuzațiilor se află unitatea APT28 a GRU, localizată în Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei. Deși Occidentul a mai lansat acuzații similare în trecut, este pentru prima dată când Franța atribuie direct și public statului rus responsabilitatea, pe baza propriilor informații de intelligence.

Ministerul de Externe a precizat că activitățile APT28 împotriva Franței datează cel puțin din 2015, când postul de televiziune TV5 Monde a fost scos din emisie în urma unui atac cibernetic revendicat la acea vreme de presupuse grupări afiliate Statului Islamic. Parisul susține acum că, în realitate, atacul a fost orchestrat de unitatea GRU.

Un alt episod invocat este campania prezidențială din 2017, când emailuri asociate echipei lui Emmanuel Macron au fost publicate și amestecate cu dezinformări, într-o tentativă de manipulare a opiniei publice.

Potrivit unui raport al Agenției Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), gruparea APT28 vizează colectarea de informații strategice din Europa și America de Nord. Oficialii francezi au explicat că decizia de a face publice aceste atacuri vine într-un moment de incertitudine politică internă și de escaladare a conflictului din Ucraina.

Ambasada Rusiei la Paris nu a oferit niciun comentariu în urma acuzațiilor.

ANSSI a raportat o creștere semnificativă a atacurilor în 2024, cu aproximativ 4.000 de incidente atribuite actorilor ruși – o majorare cu 15% față de anul precedent. Cele mai recente atacuri ale APT28 ar fi avut loc în decembrie 2024 și au vizat ministere, administrații locale, companii din domeniul apărării și aerospațial, think tank-uri și instituții din sectorul financiar și economic.

„Aceste activități de destabilizare sunt inacceptabile și nedemne de un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat oficial. Franța susține că, alături de partenerii săi, va folosi toate mijloacele disponibile pentru a anticipa, descuraja și răspunde comportamentului malițios al Rusiei în spațiul cibernetic.

APT28 este activă la nivel global de cel puțin două decenii, fiind specializată în operațiuni de spionaj cibernetic, potrivit experților în securitate informatică.

În mai 2024, și Germania a acuzat aceeași unitate rusă de atacuri cibernetice asupra companiilor sale din apărare, aerospace și a partidului de guvernământ. La acel moment, Ambasada Rusiei în Berlin a calificat acuzațiile drept „un nou gest ostil menit să incite sentimente antirusești în Germania”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de guvern
Foto: Freepik.com
Metrou București
Freepik.com
Foto: AI Freepik.com
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Donald Trump JR
Titluri de stat Fidelis
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Taipei / FOTO: Wikipedia

Experții BofA, despre paradoxul fiscal al Taiwanului

Un raport al Bank of America (BofA) a scos în evidență...

Donald Trump
Wall Street / Foto: Unsplash
foto: Freepik.com
Parc eolian
Programul Sprijin pentru România
Cumpărături ”inteligente” / FOTO: Freepik

Americanii pot face cumpărături direct prin ChatGPT

La o solicitare formulată în limbaj obișnuit, ChatGPT...

Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

Unul dintre laboratoarele AstraZeneca / FOTO: https://www.astrazeneca.com/

AstraZeneca transferă o parte din producție în Statele Unite

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat...

Plantație de orez / FOTO: Freepik

Mai puțină apă, același randament: Pariul orezului chilian

Un experiement efectuat în câmpiile din sudul Chile, tot...

Bani / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Satelit / FOTO: Freepik
Vapoare / Foto: Freepik

pixel