Frauda fiscală cu TVA, estimată la 50 miliarde de euro la nivelul UE

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Frauda fiscală cu TVA se ridică la circa 50 de miliarde de euro în Uniunea Europeană, iar la nivel comunitar se discută propuneri de reformare a sistemului fiscal, printre care impozitarea economiei digitale şi un cadru unic de TVA, a declarat, miercuri, Istvan Jakab, consilier economic la Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

"La discursul său din septembrie, în care a prezentat starea Uniunii Europene, preşedintele Juncker (Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene - n. r.) a menţionat trei priorităţi pentru politica fiscală, atât în scrisoarea de intenţie, cât şi în discursul ca atare, priorităţi care se referă la o piaţă internă mai aprofundată şi mai echitabilă. Cele trei propuneri fiscale pentru care Comisia doreşte să se înregistreze un progres până la anul pe vremea aceasta sunt: o impozitare echitabilă a economiei digitale, partea fiscală consolidată comună a societăţilor şi crearea unui regim definitiv unic la nivelul Uniunii Europene pentru taxa pe valoarea adăugată", a afirmat Jakab, într-o conferinţă pe teme de fiscalitate, organizată de Deloitte.

În ceea ce priveşte impozitarea economiei digitale, el a arătat că acesta este un subiect fierbinte, atât pe agenda UE, cât şi pe cea internaţională.

"Sunt, practic, două măsuri. Este o discuţie la nivel internaţional, la OCDE şi alte foruri, dar putem aştepta până se ajunge la o decizie la nivel internaţional sau trebuie să facem paşi în acest domeniu? Ideea este că trebuie să facem paşi în acest domeniu, pentru că, la nivelul UE, sunt state membre unde au fost adoptate nişte măsuri, iar Comisia Europeană consideră că, în momentul în care se iau măsuri unilaterale la nivel de stat membru, ulterior coordonarea la nivelul UE va fi mai dificilă", a spus consilierul.

Totodată, în privinţa unui regim comun de TVA, el a menţionat că, din estimări, frauda fiscală în acest sector este de 50 de miliarde de euro anual la nivel european.

"Astfel că este nevoie de o modernizare şi de o simplificare a regulilor TVA. CE consideră că propunerile prezentate ar urma să reducă frauda transfrontalieră cu TVA cu în jur de 80%. Sunt trei propuneri importante, cel mai complex ar fi regimul definitiv al TVA pentru comerţul intraUE, propunere complexă care încearcă să elimine neajunsurile sistemului actual, ar fi un pachet TVA pentru IMM-uri şi ar fi reforma cotelor reduse de TVA. Toate cele trei sunt în discuţii şi trebuie citite împreună, pentru a deveni un cadru unic de TVA la nivelul UE", a adăugat expertul.

Potrivit lui Jakab, toate aceste dosare vor continua să fie în discuţie şi în timpul preşedinţiei României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu

pixel