Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Două abordări, două victime
Grupul francez de produse lactate era pe punctul de a finaliza un acord intermediat de Rothschild pentru a părăsi Rusia atunci când Kremlinul a declarat că operațiunile sale locale, împreună cu cele ale producătorului danez de bere Carlsberg, au fost plasate sub "administrare externă temporară".
Dar, în timp ce acest lucru era decesul rolulului Carlsberg în afacerile sale din Rusia, ai căror doi foști directori de top se află acum în închisoare, ceea ce a urmat pentru Danone a fost mai degrabă o situație bizară.
O mare parte din operațiunile sale din Rusia continuă ca înainte, cecenii conducând fabricile naționalizate doar cu numele, iar conducerea anterioară este încă implicată în mare parte în gestionarea zilnică.
Noii șefi ceceni de la Danone "conduc afacerea destul de profesionist și fără a stârni îngrijorări legate de vreo agresiune” potrivit unei persoane apropiate de subcomitetul guvernamental rus pentru activele occidentale.
"Este extrem de amiabil", a spus persoana respectivă. Danone "nu spun lumii că au fost maltratați. Nu par să se simtă amenințați".
Yakub Zakriev
În culise, compania încă se străduiește să finalizeze vânzarea oficială a afacerii sale din Rusia, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile, considerând că încă mai poate obține ceva bani.
Banii vorbesc
Rusia a reprezentat aproximativ 5% din veniturile anuale de 27,6 miliarde de euro ale grupului în 2022, ceea ce face ca Danone să fie printre cele mai expuse la război dintre companiile europene. Producătorul de iaurturi, cea mai mare afacere cu produse lactate din Rusia, a intrat pentru prima dată pe piață în urmă cu trei decenii, după căderea Uniunii Sovietice.
În timp ce alte companii occidentale s-au retras după invazia declanșată de Rusia în Ucrania, Danone a declarat inițial că va rămâne, dar că va opri investițiile, argumentând că are o responsabilitate față de cei 7.000 de angajați locali și față de fermierii producători de lactate care îi aprovizionează cele 13 fabrici.
"Este foarte ușor să ne lăsăm atrași în gândirea de tip alb-negru și în poziții demagogice, dar, în cele din urmă, reputația noastră ține de comportamentul nostru", a declarat la vremea respectivă directorul general Antoine de Saint-Affrique pentru Financial Times. "Avem o responsabilitate față de oamenii pe care îi hrănim, față de fermierii care ne furnizează lapte și față de zecile de mii de oameni care depind de noi".
La opt luni de la declanșarea conflictului, compania a schimbat direcția, spunând că va părăsi Rusia, într-o tranzacție care ar putea duce la o depreciere a companiei de până la 1 miliard de euro.
Ceea ce se întâmplă cu Danone și Carlsberg oferă o imagine grăitoare a ceea ce experimentează unii dintre cei mai mari investitori străini din Rusia, în timp ce aceștia încearcă să pună în aplicare planurile de a părăsi piața.
Anunțul exproprierilor și numirile ulterioare de manageri externi au fost un șoc pentru cele două companii și pentru alți oficiali guvernamentali ruși care negociau ieșirea acestor firme din piață.
Rusia arestează directori au companiilor occidentale
Luna trecută, Rusia a arestat doi foști directori ai Carlsberg, inclusiv pe fostul director general al țării din Rusia, sub acuzația de fraudă. Carlsberg a condamnat mișcarea, susținând că guvernul rus a recurs la "țintirea unor angajați nevinovați" ca parte a unei încercări mai ample de a pune mâna pe afacerile companiei.
"Statul rus poate fi destul de imprevizibil", a declarat Alexandra Prokopenko, cercetător nerezident la Carnegie Russia Eurasia. "Nici Danone, nici Carlsberg nu au o viziune clară asupra pașilor ulteriori ai guvernului rus", a adăugat ea. "Și chiar și guvernul rus nu are nicio idee despre ce pas va face în continuare".
Înaintea preluării de către Danone, compania franceză și-a redus lista la trei potențiali cumpărători, sperând să păstreze o participație de 25% în filială, cu opțiunea de a răscumpăra în viitor participația sa majoritară, potrivit a două persoane care cunosc situația.
Însă, de la numirea managerilor externi, grupul francez a emis doar declarații seci cu privire la preluare, afirmând că "se pregătește să ia toate măsurile pentru a-și proteja drepturile de acționar", dar oprindu-se să acuze Rusia de expropriere.
Deși nepotul de 33 de ani al lui Kadîrov, Yakub Zakriev, în vârstă de 33 de ani, figurează în registrul corporativ rusesc ca director general al companiei redenumite "Life & Nutrition", veteranul olandez al Danone, Charlie Cappetti, îndeplinește neoficial multe dintre atribuțiile acestei funcții, potrivit unor persoane care au cunoștință directă despre acest lucru.
Danone încă speră
Deocamdată, comitetul executiv al Danone Rusia, care se află în faza de pre-sechestru, rămâne în funcțiune, lucrând pentru a proteja activele și personalul, în timp ce localizează toate operațiunile - inclusiv sistemele IT și mărcile - în vederea pregătirii pentru o eventuală vânzare, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Noii manageri externi nu au concediat încă pe nimeni din structura de conducere anterioară.
Cappetti și alți directori din cadrul grupului - atât străini, cât și ruși - au rămas în contact regulat cu sediul central al Danone din Paris, au declarat persoanele menționate, pentru a se asigura că afacerea continuă să funcționeze fără probleme.
Surse au declarat că Zakriev, care a fost plasat sub sancțiunile SUA în noiembrie, a avut mai multe apariții la sediul Danone Rusia. În schimb, el a instalat subalterni pentru a supraveghea operațiunile, însă acești oameni nu aveau cunoștințe foarte profunde despre afaceri, potrivit unor persoane care cunosc afacerea.
În noul său consiliu de administrație se află alți trei acoliți ai lui Kadîrov: fostul ministru adjunct al agriculturii din Cecenia, Ruslan Alisultanov, și doi tineri oameni de afaceri din Kazan - Yakov Khachanyan și Mintimer Mingazov, care au pozat în fotografii cu dictatorul cecen sau cu membri ai regimului său.
Noua echipă de manageri externi părea la început să se teamă să nu dea peste cap afacerea de bază, potrivit unor persoane care cunosc operațiunile Danone Rusia. Orice încetinire a producției companiei ar putea afecta fermele de produse lactate și comercianții cu amănuntul din Rusia.
Nataliia Shapoval, președinta Institutului KSE de la Școala de Economie din Kiev, a declarat că complexitatea fabricării iaurtului a oferit Danone mai multă influență asupra noilor șefi. Procesul de producție necesită gestionarea unor lanțuri de aprovizionare complicate pentru culorile, aromele, fermenții și bioplasticele necesare.
"Retragerea din producție a ingredientelor lor unice ar face toată diferența pentru această afacere", a spus ea.
Există în continuare doritori să preai afacerea
De la sosirea noilor manageri, Danone a fost abordată de noi părți care doresc să cumpere compania, potrivit unor persoane care au cunoștință de aceste discuții. Compania continuă să lucreze cu Rothschild, care a gestionat și procesul de vânzare anterior, care a eșuat.
Cu toate acestea, ea continuă să se confrunte cu opinii diferite în cadrul guvernului rus cu privire la viitorul activului său, potrivit unor persoane din ambele părți ale discuției.
În ultimele săptămâni au existat semne că noua conducere este pregătită să exercite mai mult control, inclusiv asupra deciziilor privind produsele și marketingul, a declarat o persoană care cunoaște operațiunile Danone în Rusia.
"Devine o adevărată preluare ... . Ei preiau controlul puțin câte puțin ... . Nu sunt doar niște tipi care au venit să "viziteze proprietatea"", a spus persoana respectivă.
Shapoval a declarat că lentoarea cu care Danone a ieșit din Rusia a contribuit la situația dificilă în care se află cu cecenii.
"Rusia spunea direct că va prelua controlul asupra activelor întreprinderilor internaționale și a încălcat drepturile investitorilor cu mult înainte de a veni să exproprieze bunurile. Dar Danone nu a recurs la arbitrajul investițional și nici nu a făcut suficiente eforturi pentru a ieși", a spus ea.
"A fost clar de la bun început că Rusia le va lua ostatice și că rușii vor încerca să influențeze guvernele străine cu acești ostatici, și tocmai de aceea a existat un astfel de impuls pentru ieșiri", a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...