Cel puțin patru bărbați îmbrăcați în camuflaj au dat buzna în sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde urma să cânte o trupă numită Picnic, a relatat agenția de presă de stat Ria, citând unul dintre reporterii săi, care a fost martor.
Teroriștii Statului Islamic au împușcat oamenii care le-au ieșit în cale acest atac oribil fiind cea mai mare pierdere de vieți omenești într-un atac terorist în Rusia în cel puțin un deceniu și au amintit de insurecțiile islamiste care au marcat primul deceniu de guvernare a președintelui Vladimir Putin.
Comitetul de Investigații al Rusiei, o unitate specială, a declarat că peste 60 de persoane au murit în atac, adăugând că este posibil ca numărul total să crească.
Garda Națională a Rusiei a declarat că "o căutare este în curs de desfășurare" a atacatorilor. Atacatorii au părăsit locul crimei într-un Renault alb, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.
Putin a ascultat rapoarte de la șefii a patru agenții de securitate rusești cu privire la investigația privind atacul, precum și de la oficialii responsabili de eforturile de ajutorare a victimelor, a declarat Kremlinul într-o declarație de la sfârșitul nopții.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că președintele a fost informat despre atac "în primele minute" după ce acesta a început și că "primește în mod constant informații despre evenimente și măsurile luate de la toate agențiile relevante", potrivit agenției de presă Interfax. "Toate instrucțiunile esențiale au fost date de președinte".
Agențiile de știri de pe aplicația de socializare Telegram au postat videoclipuri cutremurătoare care arătau mai multe persoane ucise de bărbați neidentificați și au citat un bilanț neverificat de câteva ori mai mare decât cel al FSB.
Videoclipuri din exteriorul clădirii au arătat un incendiu enorm care a cuprins acoperișul mall-ului, trimițând trâmbe de fum gros pe cerul nopții.
Oficialii au descris atacul ca fiind un act de terorism. Unii dintre ei au speculat că Ucraina, țara pe care Rusia a invadat-o în urmă cu doi ani, ar fi responsabilă, fără a furniza însă nicio dovadă. Kievul a negat imediat orice implicare.
Un oficial american a declarat că Statele Unite nu au niciun motiv să se îndoiască de o afirmație a grupului terorist Isis, potrivit căreia acesta s-ar afla în spatele atacului. FSB a declarat recent că a destructurat o celulă Isis în Kaluga, un oraș situat la sud-vest de Moscova.
Serghei Sobyanin, primarul Moscovei, a descris o "tragedie oribilă" în localul respectiv și a anulat evenimente publice de amploare care urmau să aibă loc în acest weekend în capitala rusă. De asemenea, oamenii au fost evacuați vineri seară din marile centre comerciale din alte câteva orașe rusești de teama unor atacuri similare.
Ambasada SUA la Moscova s-a declarat "șocată" de vestea atacului și a exprimat "sincere condoleanțe poporului rus".
Atacurile teroriste au zguduit Rusia în anii 1990 și 2000, majoritatea legate de cele două războaie separatiste sângeroase din sudul republicii Cecenia, care au constituit fundalul ascensiunii la putere a lui Putin.
Atacul de vineri le va readuce în memorie locuitorilor Moscovei amintirea asediului Nord-Ost, când luptătorii ceceni au luat ostatici sute de oameni într-un teatru din Moscova în 2002, ceea ce a dus la moartea a peste 170 de persoane.
După ce serviciile de securitate ale lui Putin au înăbușit insurecțiile islamiste din Cecenia și din Daghestanul vecin, atacurile majore au scăzut în mare măsură în ultimul deceniu, cel mai recent fiind un atentat sinucigaș cu bombă în 2017 în metroul din Sankt Petersburg, soldat cu 15 morți.
La începutul acestei luni, guvernul SUA deținea informații despre un atac terorist planificat la Moscova - care ar putea viza adunări mari - ceea ce a determinat Departamentul de Stat să emită un avertisment public pentru americanii din Rusia. De asemenea, SUA a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse, în conformitate cu politica sa de lungă durată privind "datoria de a avertiza", potrivit lui Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.
La începutul lunii martie, alte șase misiuni ale unor țări occidentale au emis alerte care avertizau cu privire la atacuri asupra unor locuri publice, inclusiv concerte, în următoarele 48 de ore.
Putin a respins ceea ce a spus că sunt "declarații provocatoare" din partea ambasadelor occidentale în timp ce vorbea marți cu serviciul de securitate FSB al Rusiei.
"Toate acestea amintesc de un șantaj pur și simplu și de intenția de a speria și destabiliza societatea noastră", a declarat Putin, după așa-zisele alegeri care au avut lcc în Rusia și care i-a asigurat guvernarea sa până cel puțin în 2030.
Videoclipurile postate pe rețelele de socializare rusești după atac au arătat bărbați cu arme automate care se plimbau prin holul mall-ului, împingând oameni care țipau într-un colț și împușcând pe mai mulți dintre ei de la mică distanță.
Filmările mai arătau și cadavre însângerate care zăceau pe jos sau pe băncile mall-ului.
O altă înregistrare video, realizată de un spectator al concertului, arată scaune în flăcări în interiorul sălii de concerte și oameni care încearcă să fugă în timp ce se aud focuri de armă automată și fumul umple sala.
"Eram în hol, am auzit focuri de mitralieră, mulțimea ieșea în fugă pe la intrarea de serviciu", a declarat un spectator al concertului, citat de revista rusă RBC. "A fost înghesuială. Odată ajuns pe stradă, am auzit din nou focuri de mitralieră".
FSB și garda națională a Rusiei au luat cu asalt clădirea, unde se ascunseseră atacatorii, potrivit presei de stat. Videoclipurile au arătat elicoptere de urgență care se învârteau deasupra acoperișului în flăcări.
Mall-ul Crocus este situat chiar în afara perimetrului capitalei ruse și are și o mare sală de concerte aflată în apropierea unui centru de expoziții cu același nume, care găzduiește în mod regulat conferințe și alte evenimente.
Sala poate găzdui 6.200 de persoane. Biletele pentru concertul susținut de Picnic, o trupă rock rusă de generație mai veche, care a început să cânte în 1978, au fost epuizate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...