FT: România reia exploatarea magneziului. Investiție de peste un miliard de dolari
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Magneziu / Foto: Flcikr / fdecomite
Magneziu / Foto: Flcikr / fdecomite
Europa va relua extracția de magneziu pentru prima dată în mai mult de un deceniu, în timp ce UE încearcă să își reducă dependența de importurile de materii prime esențiale din China, notează Financial Times.

România, membră a UE, a acordat vineri o concesiune minieră societății Verde Magnesium, o companie cu sediul la București susținută de investitorul american de capital privat Amerocap.

Verde intenționează să investească 1 miliard de dolari într-o mină de magneziu dezafectată din apropierea orașului Oradea și să construiască instalații de prelucrare care să utilizeze energie regenerabilă și să recicleze aluminiul.

Mai mult de 90% din magneziul din blocul comunitar - esențial pentru fabricarea aliajelor ușoare de aluminiu utilizate în automobile și ambalaje - este importat din China.

În 2022, industria europeană a aluminiului a fost grav perturbată atunci când producția chineză s-a oprit temporar din cauza prețurilor ridicate la energie, declanșând avertismente privind închiderea de fabrici în bloc.

Bernd Martens, președinte al Verde Magnesium și fost director Audi, a declarat pentru Financial Times că mina și uzina din România ar ajuta Bruxelles-ul să își îndeplinească obiectivul de a obține o mai mare independență pentru metale vitale necesare pentru tranziția ecologică. 

"Sectorul industrial european are o nevoie acută de o aprovizionare fiabilă cu metale critice și strategice, în special cele cu o amprentă de carbon mai mică decât importurile actuale, care pot sprijini tranziția Europei către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon", a declarat Martens.

Verde va folosi amplasamentul unei mine de magneziu care a fost închisă în 2014 - la momentul respectiv, ultima care funcționa în Europa. Intenționează să înceapă producția până la sfârșitul anului 2027 și să ajungă la 90.000 de tone pe an, jumătate din aprovizionarea UE și 9% din producția mondială.

Este probabil ca societatea să apeleze la mecanismele de finanțare ale UE, după ce a fost desemnată drept o investiție-cheie de către Alianța europeană pentru materii prime - o rețea industrială susținută de Comisia Europeană.

Aproximativ 87% din aprovizionarea globală cu magneziu și 95% din consumul european provin din China, care a redus drastic producția pentru a economisi energie în contextul creșterii prețurilor.

UE a stabilit obiective ambițioase în cadrul Legii privind materiile prime critice. Aceasta dorește să exploateze 10 % din consumul de minerale critice al UE, să prelucreze 40 % din acestea și să recicleze 15 % până în 2030.

De asemenea, legea facilitează acordarea de autorizații și acordă prioritate proiectelor strategice pentru finanțare, dar a fost criticată pentru că a rămas în urma SUA în ceea ce privește acordarea de sprijin financiar pentru proiecte.

Martens și-a exprimat încrederea că exploatarea magneziului va reîncepe, în ciuda opoziției locale și a provocărilor de mediu care au afectat proiectele anterioare.

Luna trecută, România a câștigat un proces de arbitraj internațional intentat de grupul minier Gabriel Resources, cotat la bursă în Canada, care cerea despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru o mină de aur planificată în țară, care a fost blocată cu succes de grupurile de mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel