FT: Șeful diplomației UE cere un fond pentru apărare și avertizează: ”Un război convențional în Europa nu mai este o fantezie”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Josep Borrell / Foto: Parlamentul European
Josep Borrell / Foto: Parlamentul European
Europa trebuie să se pregătească pentru un potențial război, întrucât un conflict la scară largă pe continent dincolo de Ucraina "nu mai este o fantezie", a avertizat șeful diplomației UE.

"Rusia amenință Europa" atât prin războiul pe care îl poartă în prezent în Ucraina, cât și prin atacurile sale hibride asupra statelor membre ale UE, a declarat Josep Borrell într-un discurs susținut marți la Bruxelles.

"Războiul se profilează cu siguranță în jurul nostru", a spus Borrell. "Un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie".

Este pentru prima dată când fostul ministru de externe spaniol a făcut amenințarea rusă atât de explicită, după avertismentele recente ale șefilor militari și ale liderilor din nordul Europei cu privire la riscul unor noi atacuri rusești dincolo de Ucraina. În februarie, ministrul danez al apărării a declarat că Rusia ar putea testa solidaritatea NATO în decurs de trei până la cinci ani.

"Zidul Berlinului a fost înlocuit de un inel de foc în jurul nostru", a spus el, referindu-se și la războiul dintre Israel și Hamas și la instabilitatea din Africa de Nord.

Conflictul de la granița UE a expus industria de apărare și capacitățile militare ale blocului, care nu au fost suficient investite. De asemenea, a speriat capitalele care se tem că SUA s-ar putea retrage din rolul său pe termen lung de garant suprem al securității continentului dacă Donald Trump revine la Casa Albă după alegerile prezidențiale din noiembrie.

Forțele armate ale Rusiei din Ucraina desfășoară mult mai multe arme și efective decât poate Kievul, ceea ce a generat îngrijorări în capitalele occidentale că Moscova ar putea obține câștiguri teritoriale semnificative în acest an.

Țările europene, care au epuizat cheltuielile pentru apărare în deceniile care au trecut de la sfârșitul Războiului Rece, au intensificat investițiile în capacitatea lor de producție industrială în domeniul apărării, într-un efort de a crește livrările către Ucraina și de a-și reînarma propriile forțe.

Dar sunt necesare mai multe investiții, având în vedere că situația de securitate a Europei este o "criză existențială", a declarat Borrell. "Avem nevoie de un nou vehicul de finanțare interguvernamentală... comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare [din zona euro]".

Unii lideri UE au cerut ca această finanțare să fie obținută prin intermediul obligațiunilor comune de apărare, în timp ce alții, care se opun ideii unei datorii comune mai mari, susțin o relaxare a normelor care ar permite bugetului UE să finanțeze armamentul.

Trump, pe care sondajele îl dau la egalitate cu președintele Joe Biden, a amenințat că nu va apăra aliații NATO din Europa care nu cheltuiesc suficient pentru apărare. Acest lucru vine pe fondul unui impuls politic mai larg la Washington de a-și concentra puterea militară mai mult în Asia decât în Europa.

"Umbrela SUA, pe care ne-am bazat încă din timpul Războiului Rece, s-ar putea să nu mai fie deschisă tot timpul", a declarat Borrell. "Poate că, în funcție de cine conduce Washingtonul, nu ne putem baza pe America pentru a ne proteja".

"Într-o alianță, prioritățile pentru fiecare membru se pot schimba", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel