Furnizor de gaze, amendat de ANPC. Și-a înșelat clienții
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Timiş a amendat un operator economic din sectorul gazelor pentru practici comerciale incorecte, potrivit unui comunicat al ANPC, remis, luni, AGERPRES.

În urma unei reclamaţii primite la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Timiş, referitoare la practici comerciale incorecte folosite în activitate de un operator economic din domeniul furnizării de energie electrică şi gaz, o echipă de control a realizat verificări în teren.

Concluziile comisarilor CJPC Timiş au fost că operatorul economic în cauză afişa, pe site-ul propriu, sintagma "beneficiază de cel mai bun preţ la gaz" care nu a putut fi probată de reprezentanţii companiei, comparatorul de oferte demonstrând chiar contrariul, precum şi modul în care a fost prezentată oferta consumatorilor la energie electrică şi gaz.

Astfel, oferta comercială preciza că preţul energiei active este, în februarie 2021, de 239,95 lei/MWh, fără accize şi TVA. După calcularea preţului complet, s-a ajuns la concluzia că preţul real ajungea la valoarea de 634,03 lei/MWh (având incluse toate taxele), ceea ce înseamnă că preţul final era de 2,64 ori mai mare decât cel afişat în ofertă.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul ofertei de gaz, în februarie 2021, preţul prezentat fiind de 63 lei/MWh, fără taxe incluse. Preţul final care conţinea toate taxele ajungea la 123,88 lei/MWh, adică aproape dublu faţă de cel prezentat.

Citește și ANRE și ANPC, controale la furnizorii de energie pentru oferte înșelătoare

Echipa de control de la CJPC Timiş a considerat că informaţia astfel prezentată de operatorul economic în oferta sa atrage mult mai uşor consumatorul, acesta constatând după încheierea contractului că, de fapt, preţul final pe care urmează să-l plătească este altul, mult mai mare.

Operatorul economic avea obligaţia, conform legii, să prezinte în ofertă preţul final al utilităţilor furnizate, modul în care a acţionat contravenind prevederilor Legii nr. 363/2007. În urma controlului, echipa de comisari a dispus o măsură de încetare a practicii comerciale incorecte constatate, urmând ca, în cel mai scurt timp, operatorul economic să informeze CJPC Timiş cu privire la conformarea în raport cu măsura dispusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel