Gaze naturale. Ce se întâmplă dacă va fi o iarnă grea în România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vor apărea probleme cu aprovizionarea
Vor apărea probleme cu aprovizionarea
În condițiile în care, în aceste zile la temperaturi medii sunt, la nivelul Romaniei, de 5-6 grade, consumul de gaze este de 45,22 mil mc/zi, conform datelor de pe site ul Transgaz.

Dar dacă asupra României s-ar abate un aer polar, antrenând o scădere drastică a temperaturilor, până la minus 15 grade Celsius și mai mult pe o durată de peste 14 zile, consumul zilnic de gaze poate atinge valori de până la 78 mil mc/zi. Iar dacă această situație ar interveni spre sfârșitul iernii, sursele de import necesare ar trebui să fie de 40% din acest consum, import care ar trebui achiziționat în plină criză, adică atunci când există riscul mare să nu găsești surse disponibile (când este frig în România, este frig și în restul țărilor din regiune). Trebuie să precizăm că într-o astfel de situație, s-ar depăși capacitate tehnică de import posibilă în anul 2022 și ar trebui să reduci consumul la consumatorii non casnici, atrage atenția expertul Dumitru Chisăliță.

Ultimele ierni au fost ierni ușoare, de ce ar fi aceasta altfel?

Este foarte posibil să fie o iarnă similară cu celelalte ierni, dar cu siguranță are ceva în plus, faptul că este prima iarnă, când nu vor mai curge gaze prin sistemul ucrainean spre România. Gazele care ajung în România urmează să vină printr-un sistem nou de conducte  – South Stream / Balkan Stream, a cărui capacitate este limitată (comparativ cu capacitatea sistemului ucrainean), dar mai ales are capacitatea contractată pe termen lung, iar cei care au contractat această capacitate au prioritate la cantități de gaze suplimentare la varf de consum, în fața celor care nu au astfel de contracte.

Citește și Gaze naturale. Anunț de mare importață al ministrului Energiei VIDEO

Citește și Vasilescu (BNR): Cu acest haos am ajuns să avem o creștere de 46% la electricitate și gaze

Securitatea energetică se asigură prin acțiuni care să prezinte riscuri minime în asigurarea cu gaze și nu prin acțiuni în care riscurile sunt mari așa cum este situația de a te aștepta la vârf de consum să vezi dacă ai de unde să achiziționezi gaze sau dacă nu ai. Pentru a nu vorbi despre prețurile imense cu care achiziționezi aceste gaze pe SPOT.

Modul de concepere a sistemelor de gaze, amplasarea surselor la distanțe mari de centrele de consum, depletarea zăcămintelor de gaze în ultimii 25 de ani, comportamente şi mentalităţi în neconcordanță cu elementele specifice pieței de gaze, determină nesatisfacerea cererii de gaze naturale în anumite perioade reci.

Creșterea capacității de extracție a gazelor din depozitele existente, va permite extragerea întregii cantități injectate în depozitele sezoniere în timpul sezonului cald, fără a putea rezolva problema asigurării cererii de gaze din piață. Aceasta se poate realiza doar prin introducerea unei noi abordări a rolului depozitelor de înmagazinare pe piața gazelor naturale din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel