Gazele din Marea Neagră. Virgil Popescu, apel către OMV Petrom și Romgaz
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Ce trebuie să facă cele două companii
Ce trebuie să facă cele două companii
OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să anunţe în acest an decizia de investiţii în extracţia gazelor din zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul actual de pe piaţa gazelor, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Popescu a participat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG). La plecare, a fost întrebat de jurnalişti dacă OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să ia mai repede decizia de investiţii în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul.

"Le-am spus tot timpul, mă aştept şi vreau ca declaraţia şi decizia Romgaz şi Petrom să fie luată cât mai repede, să fie nişte declaraţii inclusiv la sfârşitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situaţie specială în piaţă. Este nevoie de gaz natural în piaţă şi România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizia până la finalul acestui an", a spus oficialul guvernamental.

El a adăugat că acest lucru ar însemna ca producţia de gaze în acel perimetru să înceapă la finalul anului 2026-începutul anului 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze şi va exporta în regiune surplusul.

Pe de altă parte, întrebat dacă investitorii vor anunţa în acest an decizia finală, Franck Neel, preşedintele boardului FPPG şi director în cadrul OMV Petrom, a arătat că răspunsul la această întrebare îl poate da Christina Verchere, CEO al companiei, care va fi prezentă joi în a doua zi a conferinţei. Pe 28 iulie, Verchere spusese că decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.

În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

1 octombrie, o dată importantă

Pe de altă parte, ministrul Popescu a anunțat că la 1 octombrie va fi inaugurată conducta de gaze dintre Grecia şi Bulgaria. Ea va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan. "Suntem invitaţi pe data de 1 octombrie la finalizarea lucrărilor la interconectorul Grecia-Bulgaria, care operaţionalizează Coridorul Vertical şi posibilitatea unei noi surse de transport a gazului azer", a arătat ministrul.

Când jurnaliştii i-au amintit că a mai fost înaintată o dată, în iunie, când ar fi trebuit inaugurat interconectorul Grecia-Bulgaria, Popescu a răspuns: "Vom fi toţi prezenţi, va fi o prezenţă high level, pe 1 octombrie". El a adăugat că este nevoie şi de acorduri între ţările din regiune pentru a permite tranzitul acestor gaze.

"Noi lucrăm de foarte mult timp să aducem gaze din altă parte decât Rusia. Ca să aducem gaze sau LNG din altă parte, precum Azerbaidjan, este nevoie de acordul de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri. Când avem finalizat tranzitul de gaze, descărcarea în porturi de LNG în Grecia sau Turcia sau acordurile de tranzit prin Turcia, le anunţăm public. Nu este corect să le anunţăm înainte de a finaliza toate aceste lucruri", a precizat Popescu. 

Cum rămâne cu petrolul 

În altă ordine de idei, ministrul Energiei a declarat că rafinăriile din România au găsit ţiţei alternativ la cel rusesc, având în vedere că în decembrie intră în vigoare embargoul asupra produselor petroliere din Rusia. 

"Ieri (marţi - n.r.) au fost discuţii la minister cu toate companiile care deţin rafinării în România, inclusiv Lukoil, despre prelucrarea ţiţeiului după data de 5 decembrie (când intră în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc - n.r.). Ne-au comunicat că au găsit surse alternative de ţiţei după 5 decembrie", a spus oficialul român.

La această dată va intra în vigoare embargoul instituit de Comisia Europeană asupra produselor petroliere ruseşti transportate pe cale maritimă. În România, rafinăria Petrotel Lukoil, cu o capacitate de 2,5 milioane de tone de ţiţei pe an, prelucra până acum petrol rusesc adus prin Marea Neagră. Celelalte rafinării funcţionale din România sunt Petromidia, deţinută de Rompetrol, şi Petrobrazi, operată de OMV Petrom.

Citește și 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel