Gazele s-au scumpit în Europa: Rușii urlă că Nord Stream a fost atacat, europenii vorbesc de sabotaj
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
   O nouă sursă de inflamare a situației
O nouă sursă de inflamare a situației
Un nou motiv de scumpire a gazelor în Europa: au apărut scurgeri pe gazoductele Nord Stream 1 și 2. Europenii cred că este vorba de un sabotaj, în timp ce rușii susțin sus și tare că a fost un atac terorist. Cert este însă că prețul gazelor a explidat din nou. 

Prețul gazului în Europa a depășit 1.900 de dolari pentru 1.000 metri cubi. Costul contractelor futures pentru luna octombrie pe hub-ul TTF din Olanda a crescut cu 11%, ajungând la 192,84 euro pentru 1 MWh, sau 1948 dolari pentru 1.000 metri cubi. Aceste scumpiri vin pe fondul informațiilor privind nereguli fără precedent în funcționarea gazoductului Nord Stream, care furnizează gaze din Rusia către Europa.

"Avariile care au avut loc pe trei tronsoane ale conductei offshore Nord Stream într-o singură zi și în același timp sunt fără precedent. Termenul de restabilire a infrastructurii de transport al gazelor este imposibil de estimat încă", a precizat operatorul gazoductului într-un comunicat.

Nu poate fi o simplă coincidență

Publicația germană Der Tagesspiegel a precizat, citând surse legate de ancheta deschisă în acest caz, că ar putea fi vorba de un sabotaj. "Nu ne putem imagina alt scenariu decât o acțiune deliberată de sabotare a conductelor", a declarat unul dintre cei implicați în ancheta autorităților federale. "Nici nu se pune problema unei coincidențe, totul este împotriva acestei variante”, a adăugat el.

Apariția respectivelor scurgeri de gaze pe cele două gazoducte rusești care traversează Marea Baltică din Rusia direct în Germania a fost raportată marți de Suedia și Danemarca, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la un posibil sabotaj. Pe suprafața mării erau vizibile bule uriașe, una având chiar un diametru de aproximativ 1.000 de metri, potrivit unui comunicat al armatei daneze.

Nord Stream 1 este afectat de două scurgeri, potrivit Autorității maritime suedeze, una în zona economică exclusivă suedeză, iar cealaltă în zona economică daneză, la nord-est de insula Bornholm. Danemarca a descoperit luni o scurgere pe Nord Stream 2, care se întinde paralel cu 1. Ambele infrastructuri, aflate în centrul disputei energetice dintre Europa și Rusia, sunt scoase din funcțiune din cauza conflictului din Ucraina, dar conțin gaz.

Securitatea energetică a Europei, în pericol

Prin secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, Moscova s-a grăbit să vorbească de un pericol care ar plana asupra securității energetice a continentului european. "Este o veste foarte îngrijorătoare. Vorbim despre daune de o natură încă necunoscută la conducta de gaz din zona economică daneză", a spus reprezentantul Kremlinului, adăugând că varianta unui atac terorist nu poate fi exclusă. Peskov nu a menționat însă și cine s-ar putea afla în spatele unei astfel de acțiuni. 

Tot despre atac a vorbit și consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, dar despre un atac rusesc pentru a destabiliza Europa. "Scurgerea de gaz pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este nimic mai mult decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune împotriva Uniunii Europene", a scris el pe Twitter, fără a prezenta vreo dovadă.

Pericol de explozie. Navigația sub semnul întrebării 

Pentru premierul polonez Mateusz Morawiecki, nu există nicio îndoială că este vorba de "un act de sabotaj". "Nu cunoaștem toate detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar putem vedea clar că a fost un act de sabotaj legat de escaladarea situației din Ucraina", a declarat el în marja inaugurării unui gazoduct între Norvegia și Polonia.

Scurgerile sunt mari și ar putea dura o săptămână pentru a fi astupate, a declarat șeful Agenției daneze pentru energie, Kristoffer Bottzauw. Riscul este ca navele care intră în zonă să-și piardă puterea și flotabilitatea, a precizat el. În plus, "suprafața mării este acoperită cu gaz metan, ceea ce crește riscul de explozie", a spus el.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a declarat că este "greu de imaginat o coincidență", operatorul Nord Stream a raportat daune "fără precedent".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel