Gazul turkmen, dorit de toți. Se închid ”Porțile iadului”?

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Așa arată ”Porțile Iadului”, un mare zăcământ de gaze naturale
Așa arată ”Porțile Iadului”, un mare zăcământ de gaze naturale
Mai multe delegații europene au vizitat Turkmenistanul în ultimele luni, având ca obiectiv securizarea mai multor surse de aprovizionare cu gaze naturale.

Se vor închide ”Porțile Iadului”? Acest zăcământ de gaze naturale arde din... 1971. Situat în Turkmenistan, una dintre cele mai ermetice țări din lume, acest crater a fost creat accidental de sovietici. La acea vreme, ei încercau să exploateze imensele rezerve de gaze din regiune.

Este și astăzi una dintre cele mai impresionante dezastre ecologice de pe planetă, dar și principala atracție pentru puținii turiști care vizitează republica Asia Centrală. Flăcările lui, alimentate de gazul prezent în subsol, eliberează cantități gigantice de metan în atmosferă.

După mai bine de cincizeci de ani de aproape neglijare, Porțile Iadului atrag din nou atenția și se află în centrul discuțiilor dintre Turkmenistan și marile puteri mondiale, inclusiv Uniunea Europeană.

Diversificarea

Războiul din Ucraina și criza energetică au accelerat totul. Din punct de vedere al potențialului, țara este a patra putere gazieră din lume (după Rusia, Iran și Qatar), cu rezerve estimate la 14.000 de miliarde de metri cubi. Astăzi, acest potențial rămâne subexploatat. Țara este doar al unsprezecelea cel mai mare producător din lume, iar mai mult de trei sferturi din producție merge către China.

Acum președintele Serdar Berdimuhamedow încearcă să-și diversifice partenerii. „Chinezii au încercat să profite de poziția lor dominantă în exporturile de gaze din Ashkhabad pentru a impune prețuri reduse. Turkmenii au înțeles că nu era în interesul lor să depindă prea mult de clientul chinez și, prin urmare, au reluat contactul cu rușii și chiar, mai nou, cu iranienii”, explică Michaël Levystone, cercetător asociat la Institutul pentru Relații internaționale (Ifri).

Relațiile cu vecinul rus au fost perturbate de problema gazelor încă de la independență. S-au încălzit în ultimele luni, Moscova simțind pericolul de a vedea Asia Centrală întorcându-se spre vest. Rusia a început să cumpere din nou gaz turkmen. De asemenea, Turkmenistanul și-a văzut pus în pericol proiectul său pentru un gazoduct spre India și Pakistan de problemele de securitate din Afganistan.

O „fereastră de oportunitate redusă”

Prin urmare, occidentalii au încercat să creeze o breșă. În ultimele săptămâni, mai multe delegații europene s-au deplasat în Turkmenistan pentru a studia contururile unei noi colaborări. Aceasta ar putea reprezenta 10 până la 15 miliarde de metri cubi, sau aproximativ echivalentul importurilor rusești de GNL de astăzi. Gazoductul Trans-Caspic, care ar lega Turkmenistanul și Azerbaidjanul de Europa, prin Turcia, ar putea deservi aceste proiecte. Ankara a încercat recent să-l resusciteze.

„Pentru Turkmenistan, există o fereastră de oportunitate redusă cu Europa. Trebuie să ne asigurăm aprovizionarea pe termen scurt. Ulterior, cu scăderea anunțată a consumului și noile infrastructuri din Statele Unite și Qatar, acest lucru nu va mai avea sens. Dacă nu se ajunge la un acord în următoarele câteva luni, nu se va întâmpla niciodată”, subliniază un observator al pieței, implicat în negocieri.

Washingtonul a prins momentul

Acestea nu sunt unanime între statele membre. Situația drepturilor omului și standardele abisale de mediu din țară sunt respingătoare. Un articol recent al Guardian, bazat pe date de la compania franceză Kayrros, a dezvăluit că Turkmenistanul este cel mai mare poluator cu metan din lume.

În acest context, Statele Unite au anunțat că au încheiat un acord de cooperare cu Ashkhabad pentru a „implementa soluții pentru detectarea și repararea scurgerilor și dezvoltarea unui plan de investiții pentru reducerea emisiilor de metan din 2023.” Un prim pas american către piața turkmenă...

„Proiectul Trans-Caspian este mai mult o fantezie astăzi”, spune Michaël Levystone. În starea actuală, ar fi mai logic ca Turkmenistanul să-și intensifice cooperarea în domeniul gazelor cu Gazprom din Rusia, în special în vederea renovării infrastructurii sale energetice. Dar nu aceasta este direcția în care se îndreaptă țara, care își crește treptat volumul exporturilor către vecinul său iranian și, evident, nu a renunțat la proiectul său de gazoduct către Afganistan, India și Pakistan...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel