Geoană: Finanțarea comună în NATO, o economie pentru România

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
NATO: Rusia trebuie să pună CAPĂT
NATO: Rusia trebuie să pună CAPĂT
Propunerea secretarului general al NATO privind clauza de solidaritate în viitorul concept strategic al NATO, care va permite ca un număr de activităţi, cum este cazul prezenţei avansate în Flancul Estic, să fie finanţate din bugetul comun, va fi în beneficiul României, a declarat Mircea Geoană..

Referindu-se la procesul de reflecţie NATO 2030, Mircea Geoană a afirmat că  un nou concept strategic al NATO ar conduce la o scădere a poverii financiare pentru România.

Astfel, în baza principiului solidarității, unele operații și misiuni (cum sunt cele din Marea Neagră) ar urma să fie finanțate din bugetul comun al NATO, iar nu bugetul statelor participante, cum este în prezent.

Acest lucru ar putea însemna pentru România o scădere a costurilor logistice, țara noastră putând să direcționeze resursele spre modernizarea forțelor armate.

"Secretarul general (Jens Stoltenberg - n.r.) a prezentat câteva propuneri. Una dintre cele opt propuneri(...)pe care miniştrii de externe le-au dezbătut (...) este cea legată de finanţarea comună. Secretarul general nu propune o creştere a contribuţiilor statelor aliate la bugetele naţionale de apărare. Suntem în continuare interesaţi de cei 2% pe care România îi îndeplineşte de câţiva ani buni de zile, în timp ce alte state aliate merg în continuare către această ţintă (...)", a spus Geoană.

El a precizat că secretarul general al NATO nu cere o creştere a efortului financiar al naţiunilor pentru bugetele NATO.

"Din acestea secretarul general propune ca un număr de activităţi, care urmează să fie agreate de aliaţi, să nu mai fie finanţate strict din resurse naţionale, din proiecţie bugetară naţională - cum este cazul astăzi a prezenţei avansate din Flancul Estic, cea din zona baltică şi poloneză, cea din zona Mării Negre inclusiv la noi în România - şi ca o parte mai mare a acestor investiţii de apărare să fie făcută prin bugetul comun", a explicat Geoană.

Citește și: 20 de secunde. Testele-minune care pot schimba carantina

"Putem, evident, să mergem în continuare cu acest mod în care britanicii care conduc grupul de luptă din Estonia, canadienii care conduc în Letonia, germanii care conduc în Lituania (...) să continue să facă acest lucru individual, la nivel naţional, dar credem că ar fi un gest de solidaritate dar şi de repartizare a resurselor, astfel încât să putem să avem mai multă coeziune în jurul acestor lucruri", a pledat înaltul oficial al NATO.

În acelaşi timp, a spus Mircea Geoană, acesta nu este singurul domeniu în care conducerea NATO crede că se poate face mai mult din punctul de vedere al finanţării.

"Avem parteneriatele NATO. Astăzi ele sunt finanţate în principal prin instituţia 'trust funds'. Perfect în regulă, ar trebui să continue, dar dacă am avea şi o parte de finanţare comună şi pentru parteneriate ar fi un lucru foarte bun. Sau noile tehnologii, care sunt un subiect de mare actualitate şi cred că aţi observat maniera extrem de energică în care Marea Britanie s-a poziţionat (...) Şi acolo credem că am putea să găsim formule de a putea să investim împreună", a adăugat Geoană.

"Este logica NATO de discuţii, de negociere, sunt convins că ideea acestei clauze de solidaritate, cum o numim noi în documentul secretarului general, îşi va găsi reflectarea la summitul NATO şi vom crea toate condiţiile de consensualizare, suntem o Alianţă bazată pe consens. Acest lucru va fi în beneficiul Flancului Estic, inclusiv al României, inclusiv al zonei Mării Negre, este un lucru care ne va ajuta, de aceea şi ministrul (Bogdan) Aurescu a exprimat fără ezitare susţinere, ca şi mulţi alţi miniştri de externe, în jurul acestui concept", a mai spus Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel