RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
"Celor care nu pot să facă activitatea de furnizare le mai spun că nu e obligatorie. Pot veni la autoritatea de reglementare şi pot să predea licenţele de furnizare şi piaţa aceasta să o lase pentru cei care într-adevăr pot să facă furnizare într-un mod corect, pentru că este mai cinstit decât să vedem în comparator, preţuri de 5 lei pe kilowati/oră, respectiv de 8 lei pe kilowatt/oră. De asemenea, vreau să apreciez faptul că, în ultima perioadă, ofertele din comparatorul de preţuri s-au îmbunătăţit, în sensul în care mai mulţi furnizori şi-au îmbunătăţit aceste oferte, reducând preţul pe care l-au ofertat către consumatorii de energie", a spus Niculescu.
Potrivit oficialului ANRE, o analiză derulată la nivelul instituţiei, pe ceea ce înseamnă determinarea corectă a preţului la energie electrică, a arătat diferenţe între preţul rezultat din cercetare şi preţul publicat de către furnizori în comparatorul de preţuri.
"Componenta variabilă, din punctul nostru de vedere, este cea legată de componenta de achiziţie şi componenta de furnizare. Şi aici a fost o întreagă dezbatere cu furnizorii dacă trebuie să publice într-un mod transparent aceste componente. Ştim foarte bine că ultima formă a Ordonanţei îi obliga să facă acest lucru. Noi am insistat ca marjele lor să fie puse şi ele în mod transparent ca un proces de recâştigare a încrederii în furnizor. Deci, cu cât eu, consumator, văd mai transparent modalitatea de formare a preţului, cu atât am încredere mai mult în furnizorul respectiv şi o să înţeleg că îmi poate oferi energie la un preţ corect.
Analiza pe care colegii mei au efectuat-o a avut un volum de date foarte mare. Practic, am luat toate contracte bilaterale, toate contractele încheiate la termenul de pieţe, am estimat dezechilibrele, cantităţile tranzacţionate în PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare n.r.), cât şi preţul pe luna iulie. Deci, avem şi estimări. La câţiva dintre ei am remarcat diferenţe între preţul care ne-a ieşit nouă din analiză şi preţul publicat de către ei în comparatorul de preţuri. Diferenţele în unele cazuri sunt foarte, foarte mici, iar în unele cazuri se ridică şi la aproximativ 10%. Atunci, odată cu încheierea tuturor tranzacţiilor pe luna iulie, vom putea să determinăm exact cantitatea de energie tranzacţionată Spot, cât şi preţul la care s-a tranzacţionat această energie", a menţionat şeful ANRE.
În ceea ce priveşte prosumatorii, Niculescu a punctat faptul că, de la 1 iulie, pentru cei peste 260.000 de prosumatori din România, persoane fizice şi persoane juridice, cu puteri instalate până în 200 de kilowaţi "nu va exista niciun impact" al Ordonanţei. "După terminarea schemei de plafonare - compensare, pe Spot valoarea kilowatului/oră consumat este egală cu valoarea kilowatului/oră produs şi livrat în reţea. Nu se modifică absolut nimic din acest punct de vedere. Nu sunt impactaţi negativ absolut deloc", a transmis George Niculescu.
Schema de plafonare a preţurilor la energie electrică s-a încheiat luni, 30 iunie 2025, după aproape patru ani şi jumătate, preţurile urmând a fi stabilite din nou pe piaţa liberă, de la 1 iulie 2025.
Astfel, începând de marţi, nu se vor mai aplica preţurile plafonate, de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh şi 1,3 lei/kWh, în funcţie de consum, consumatorii urmând să plătească preţurile din contractul încheiat cu furnizorul. Conform ofertelor transmise clienţilor, noile preţuri ajung până în jurul valorii de 1,5 lei/kWh, ceea ce înseamnă că, în cazul celor cu consum până în 100 KWh factura s-ar putea dubla.
Consumatorii au însă posibilitatea de a-şi schimba furnizorul, online, atunci când găsesc o ofertă mai bună, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei recomandă consumatorilor să verifice comparatorul de preţuri (https://posf.ro/comparator?comparatorType=electric), pentru a-şi alege oferta pe are o consideră a fi cea mai avantajoasă.
Pentru consumatorii vulnerabili, Guvernul a aprobat în şedinţa de la finele săptămânii trecute acordarea unui ajutor lunar în valoare de 50 de lei, sub forma unui tichet electronic, pentru plata facturilor la energie electrică.
De asemenea, în cazul prosumatorilor, dacă aceştia au un contract în vigoare cu un furnizor de energie electrică, acesta rămâne valabil cu aceleaşi clauze. În ceea ce priveşte preţul, dacă un contract are termen de expirare după data de 1 iulie 2025, ar trebui să se aplice prevederile şi preţul din contract, până la expirarea acestuia, atunci când se va transmite o nouă ofertă. Pentru prosumatorii cu putere instalată de peste 200 kW şi până în 400 kW, furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Autoritatea de Supraveghere...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...