Urmărește dezbaterea live

Germania, amenințată de un șoc al job-urilor
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
Criza energetică lovește economia Germaniei mult mai puternic decât ar vrea să creadă politicienii, scrie Bild.

Acest lucru reiese dintr-un document secret al Comisiei Europene, care circulă printre deputații europeni și care a fost consultat de jurnaliștii publicației germane Bild. Documentul enumeră pericolele care survin în competitivitatea Europei și, folosind numeroase exemple, dezvăluie implacabil că situația este deosebit de gravă pentru întreprinderile mijlocii din Germania.

Autorii analizei notează mai întâi că nici măcar la începutul pandemiei, încrederea economică nu era la un nivel atât de scăzut ca acum. Criza energetică a lovit industria într-o fază de schimbări fără precedent, într-un mod mult mai dur decât concurenții globali SUA și China.

Potrivit unui sondaj realizat de ”Masa rotundă europeană pentru industrie”, mai mult de o treime dintre directorii generali și directorii executivi (34%) intenționează să suspende temporar sau să reducă investițiile în companiile existente în timp ce 15% intenționează să facă acest lucru permanent. Acest lucru înseamnă că fiecare al DOILEA patron își închide magazinul iar fiecare a patra companie ia în considerare relocarea în străinătate

Apoi sunt analizate consecințele, în special pentru întreprinderile mijlocii germane: "Evoluția prețurilor forțează aproximativ 40% dintre companii să amâne investițiile în transformarea ecologică și digitală. Și aproape una din patru companii ia în considerare (sau este deja în curs de a face acest lucru) mutarea acțiunilor, a producției sau a locurilor de muncă în străinătate."

Sute de mii de locuri de muncă în industrie ar putea dispărea din Germania!

În acest context, pare îndrăzneață afirmația cancelarului Olaf Scholz care a anunțat sfârșitul șomajului: "În următorii ani, Germania va lăsa în urmă problema șomajului ', a afirmat el. Pentru că vor fi "multe de făcut" datorită reconversiei ecologice a industriei. Este corect dar acest lucru este posibil numai dacă industria rămâne în țară.

Dezavantaje concurențiale pentru companiile germane

Analiza Comisiei Europene este plină de exemple ale dezavantajelor competitive ale industriei UE în comparație cu SUA (subvenții de stat planificate de 369 de miliarde de dolari americani) și China (de exemplu, poate produce cu o treime mai ieftin în industria solară datorită energiei electrice și a forței de muncă ieftine ).

Acest lucru este valabil în special pentru sectoarele energo-intensive: industria chimică (în primul rând îngrășăminte), industria metalurgică, a cimentului, a aluminiului, a oțelului, a ceramicii și a magneților, industria construcțiilor, industria sticlei, a materialelor plastice, a hârtiei și a prelucrării lemnului, industria mobilei, industria autovehiculelor , industria electronică etc.

Pentru Germania, documentul oferă exemple concrete în care producția a fost deja oprită (de exemplu, oțelăriile din Bremen și Hamburg). De asemenea, documentul enumeră investițiile planificate și relocări parțiale în America de Nord și China.

BASF - mută în China al treilea cel mai mare sit din China, după Ludwigshafen și Antwerp din Belgia.

BMW - investiții de miliarde de euro în societatea sa mixtă din China.

ThyssenKrupp - investiții majore în America de Nord, inclusiv planuri de deschidere a unui amplasament în Mexic.

Volkswagen - a demarat producția de vehicule electrice la noua sa uzină americană din Tennessee, investește 7,1 miliarde de dolari în America de Nord în următorii cinci ani

Pe lângă exodul companiilor din UE, există un alt risc: acela că incertitudinea va limita investițiile industriei în cercetare și dezvoltare, ceea ce va afecta dezvoltarea și competitivitatea viitoare.

La urma urmei, cele 27 de state membre ale UE sunt conștiente de faptul că o competiție națională de subvenții nu poate fi o soluție.

Oricât de negru ar zugrăvi analiza viitorul industriei, ea clarifică și un lucru: Scăderea și, mai ales, stabilitatea prețurilor la energie ar rezolva o mare parte din probleme. Însă despre această chestiune, în special în Germania, mulți experți se îndoiesc de securitatea energetică și, dimpotrivă, se tem de întreruperi de curent.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel