Germania este în grafic pentru a înregistra un avans de 0,2% în T4
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ţările de Jos sprijină plafonarea preţului gazului rusesc, propusă de Comisia Europeană
Ţările de Jos sprijină plafonarea preţului gazului rusesc, propusă de Comisia Europeană
Încrederea investitorilor germani a crescut în noiembrie, iar cea mai mare economie europeană este în grafic pentru a înregistra un avans de 0,2% în trimestrul patru din 2019, deoarece soliditatea pe plan intern a compensat scăderea activităţii industriale, a anunţat luni Institutul de Cercetare Economică Ifo din Munchen, transmit DPA şi Reuters. 

Încrederea investitorilor germani în economie a urcat în noiembrie până la 95 puncte, de la 94,7 puncte în octombrie, în linie cu estimările analiştilor, arată datele Ifo.

Obiecte ale lui Hitler donate de un libanez! Cui le-a donat afaceristul

"Un lucru e clar acum: activitatea economică nu va înregistra deocamdată o cădere liberă", dar avertismentul IFO că industria "încă este în recesiune" este un motiv de îngrijorare, a apreciat Thomas Gitzel, economist la VP Bank.

Economistul Ifo Klaus Wohlrabe a avertizat că este prea devreme să se vorbească despre o schimbare semnificativă a economiei germane. "Companiile ne spun că portofoliul de comenzi industriale încă nu este satisfăcător", a declarat el pentru Reuters.

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 9.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.

Germania a evitat recesiunea în trimestrul trei din 2019, datorită cererii interne solide, a anunţat recent Peter Altmaier, ministrul Economiei, care a avertizat că evoluţiile economice rămân fragile.

"Nu suntem în recesiune tehnică dar cifrele privind creşterea economiei sunt încă prea slabe", a declarat Peter Altmaier la postul public de televiziune ARD, după ce Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a anunţat că PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,1% în trimestrul trei din 2019.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat în trimestrul doi şi mulţi analişti se aşteptau la un declin şi în trimestrul trei, ceea ce ar fi dus la o recesiune tehnică. Dar majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă, şi cheltuielile guvernamentale au ajutat la compensarea declinului din industrie, în perioada iulie-septembrie 2019. În timp ce exporturile au crescut în trimestrul trei din 2019, importurile au rămas aproximativ la nivelul înregistrat în precedentele trei luni, a precizat Destatis. Activitatea în sectorul contrucţiilor a crescut în perioada iulie-septembrie 2019, faţă de trimestrul doi.

De asemenea, Destatis a revizuit în scădere estimările privind evoluţia Germaniei în trimestrul doi din 2019, când economia s-a contractat cu 0,2%, faţă de un recul de 0,1% previzionat anterior.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,5% în trimestrul trei din 2019, faţă de perioada similară din 2018, după o expansiune de 0,3% în trimestrul doi din acest an, conform datelor ajustate sezonier de la Oficiul Federal de Statistică.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin trimestrial al economiei de 0,1% în perioada iulie-septembrie 2019 şi la un avans anual de 0,5%.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...


pixel