Urmărește dezbaterea live

Germania, investiții majore în Bulgaria. Vor apărea mii de noi locuri de muncă
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Bulgarii au primit o gură de oxigen din Germania
Bulgarii au primit o gură de oxigen din Germania
Noi proiecte de investiţii germane sunt lansate în Bulgaria în domeniul producţiei de componente pentru vehicule şi al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, care vor crea 3.500 de noi locuri de muncă.

Informaţia a apărut după ce ministrul interimar al Economiei şi Industriei, Nikola Stoyanov, s-a întâlnit cu directori de companii din Bavaria, a precizat miercuri Ministerul într-un comunicat de presă.

O companie activă în industria auto va începe un proiect în Bulgaria în următoarele luni. Compania şi-a confirmat intenţiile în timpul unei întâlniri cu Stoyanov la sediul său. Compania produce componente pentru unii dintre cei mai mari producători auto din lume.

Stoyanov a menţionat că industria auto s-a dezvoltat rapid în Bulgaria în ultimul deceniu, iar o serie de companii internaţionale au investit în acest sector al economiei bulgare. În industria auto sunt 70.000 de muncitori şi operează 270 de companii.

"Puteţi conta pe sprijinul deplin al Guvernului pe toată perioada de planificare şi implementare a investiţiei", a declarat Stoyanov. El a propus ca discuţiile să continue în Bulgaria.

Pe deplin mulțumită

Ministrul a fost, de asemenea, invitat la sediul unuia dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de autobuze interurbane din Europa, FlixBus. În 2021, compania din Bavaria a ales capitala Bulgariei, Sofia, pentru a înfiinţa un centru de cunoaştere, un centru expert de activităţi, de la tehnologia informaţiei şi digitalizare până la marketing şi contabilitate. Conducerea FlixBus a spus că este pe deplin mulţumită de investiţia din Bulgaria şi de talentul experţilor IT din această ţară. Disponibilitatea personalului a fost unul dintre motivele principale pentru care au ales Bulgaria.

Oportunităţile de investiţii în Bulgaria au fost prezentate şi la întâlnirea lui Stoyanov cu Fundaţia Germană pentru Afaceri de Familie (FFB). La întâlnire s-a aflat că războiul din Ucraina şi pandemia de COVID au determinat multe companii germane să-şi mute fabricile de producţie mai aproape de principalele lor pieţe europene. Pe de altă parte, o serie de companii germane au ales deja Bulgaria şi îşi împărtăşesc experienţa pozitivă. Printre acestea se află Festo, Wurth, Ottobock SE şi Liebherr.

Bani pentru IMM-uri

Între timp, ministrul pentru inovaţie şi dezvoltare din Bulgaria, Alexander Pulev, a anunțat că autoritățile de la Sofia au bani bani alocaţi IMM-urilor pentru inovaţie şi tranziţia verde. Potrivit spuselor sale, resursele vor veni pe trei canale. Primul este Planul Naţional de de Redresare şi Rezilienţă, prin care companiile pot primi 520 de milioane de leva pentru proiecte verzi, dintre care 200 de milioane de leva vor ajunge la ele până la finele anului.

Cel de-al doilea canal este Programul pentru Competitivitate şi Inovaţie, cu un buget total de trei miliarde de leva. Acesta include resurse pentru soluţionarea unor provocări precum eficienţa energetică şi introducerea de surse de energie regenerabilă şi a economiei circulare.

Cel de-al treilea canal este Programul de Transformare Inteligentă pentru Cercetare, Inovaţie şi Digitalizare, cu un buget de două miliarde de leva. "Cu acest program vom încerca să stimulăm cooperarea firmelor cu comunitatea ştiinţifică şi de cercetare", a explicat ministrul bulgar pentru inovaţie.

Citește și Bulgarii au și ei nemulțumirile lor, iar bugetarii sunt cei mai furioși

Un recent sondaj de opinie a scos în evidență principalele nemulțumiri ale vecinilor noștri bulgari. Nemulţumirea faţă de condiţiile de muncă, salariile mici şi stresul ridicat la locul de muncă sunt principalele plângeri exprimate într-un sondaj privind satisfacţia în muncă, realizat în Bulgaria de platforma de recrutare Career Show şi prezentat de postul naţional bulgar de radio şi de alte mijloace de comunicare la 1 septembrie.

Sondajul a fost realizat în rândul a peste 1.000 de respondenţi anonimi care lucrează în diverse locuri şi sectoare economice din această ţară.

Aproximativ 82,64% dintre cei chestionaţi spun că sunt plătiţi necorespunzător, având în vedere experienţa şi competenţele lor. Chiar şi în cel mai bine plătit sector, al tehnologiei informaţiei, o proporţie importantă, de 65,3% dintre angajaţi, consideră că salariile lor sunt nejustificat de mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel