Germania: Lenta renaștere a industriei solare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Panou fotovoltaic
Panou fotovoltaic
La un deceniu după valul de falimente care a decimat industria fotovoltaică din Germania, sectorul își revine încet, dar rămâne fragil pentru a face față unei puternice concurențe internaționale.

În orașul Bitterfeld-Wolfen, din estul țării, fabrica de celule modulare solare deschisă în 2021 de compania elvețiană Meyer Burger pe fostul amplasament al Q-Cells, fost lider german, speră să devină simbolul acestei reveniri la viață. Zilnic, în acest hangar de aproape 30.000 de metri pătrați se produc un milion de celule albastre, asamblate apoi, într-o fabrică vecină în mii de module, care vor echipa panourile solare.

Dar între supraproducția fabricilor de module solare din China, cursa pentru subvenții cu Statele Unite și costurile mari de producție în Europa, pariul este incert.

O tehnologie secretă

La Meyer-Burger, întreaga producție de celule este automatizată. Aproximativ cincizeci de angajați monitorizează pe ecrane un proces care nu se oprește niciodată. Plăcuțele de siliciu folosite la fabricarea celulelor sunt mai întâi înmuiate într-o soluție chimică, înainte de a fi acoperite cu un strat cenușiu reflectorizant, apoi uscate și tăiate în jumătate.

Meyer Burger se laudă cu dezvoltarea celulelor care oferă „cu până la 20% mai mult randament” decât concurenții săi, datorită unei metode de producție ținute secrete. „Tehnologia face parte din activitatea noastră de bază și este ceea ce ne permite să refacem producția în Europa”, a declarat pentru AFP Gunter Erfurt, directorul general al grupului.

Amplasamentul este situat în centrul așa numitei „Văi a Soarelui”, un centru industrial dedicat fotovoltaicului, în inima fostei RDG, care a cunoscut vremuri grozave în anii 2000, când filiala era unul dintre liderii mondiali. Mulți campioni germani au prosperat în acea perioadă, susținuți de subvenții grele. Ajutor eliminat de Berlin la începutul anilor 2010, provocând un val de falimente.

Mii de locuri de muncă s-au pierdut în „Valea Soarelui”, unde acum străzile sunt pustii străjuite de clădiri goale. Piața a fost cucerită de companiile chineze, care controlează 80% din procesele industriale fotovoltaice din lume. În Bitterfeld-Wolfen, mulți angajați Meyer Burger au auzit această poveste. „Am reușit să recrutăm mulți foști lucrători în sector și beneficiem de know-how-ul lor”, se bucură Jochen Fritsche, directorul fabricii.

Războiul costurilor

Germania vrea acum să-și reducă dependența de China pentru a-și asigura tranziția energetică, cu scopul de a produce 80% energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Sectorul și-a recăpătat deja culoare. Din ianuarie până în septembrie 2022, producția de module de panouri solare a crescut cu 44% de la an la an în Germania, după o creștere de 75% față de aceeași perioadă din 2021.

Relocarea acestei industrii pe Bătrânul Continent rămâne însă un pariu incert, în ciuda cererii puternice de echipamente solare. Cursa pentru subvenții face furori în rândul producătorilor. În Statele Unite, Actul de Reducere a Inflației întocmit de administrația Biden acordă ajutoare masive sectorului, cu condiția să producă local.

A elaborat și Bruxelles-ul un proiect de regulament, pe care l-a prezentat în martie trecut și care ar face posibilă simplificarea anumitor reguli de autorizare și finanțare pentru tehnologiile verzi. Dar textul trebuie totuși validat de parlamentele țărilor membre. „Avem impresia că Europa este mereu în urmă (...) În Statele Unite, totul este mai rapid”, se plânge domnul Erfurt.

La începutul anului, Meyer-Burger a preferat să extindă capacitatea de producție a fabricilor americane, decât cea a site-ului său din Germania, pentru care solicită o subvenție europeană de 200.000 de euro. În plus, țările UE produc în continuare mai scump decât concurenții lor. „Europa nu este suficient de competitivă în tehnologiile consumatoare de energie, nu este deosebit de sofisticată”, explică Georg Zachmann, expert de la Brussels Think Tank Bruegel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil

pixel