Germania nu se lasă prostită de Gazprom. Reacția ministrului german al Economiei

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Robert Habeck
Robert Habeck
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, pune la îndoială motivele invocate de Gazprom pentru reducerea livrărilor de gaze prin Nord Stream.

Robert Habeck a declarat că el crede că decizia de marți a Gazprom PJSC de a reduce cu 40% fluxurile de gaz prin conducta cheie Nord Stream a fost "motivată politic" și nu din cauza unor probleme tehnice, așa cum a declarat compania rusă.

Lucrările de întreținere a gazoductului care ar avea un impact "relevant" asupra aprovizionării nu urmează să fie efectuate de Siemens Energy AG până în toamnă și, în orice caz, nu ar afecta 40% din infrastructură, a declarat Habeck miercuri reporterilor în cadrul unei conferințe de presă la Berlin.

"În acest sens, am impresia că ceea ce s-a întâmplat ieri este o decizie politică și nu o decizie care poate fi justificată din punct de vedere tehnic", a spus el. După ce s-a consultat cu Comisia Europeană, Habeck a dat o asigurare personală companiei Siemens că lucrările de întreținere nu fac obiectul sancțiunilor impuse Rusiei, a adăugat el.

De asemenea, guvernul este în discuții cu oficiali de la Ottawa pentru a stabili dacă o turbină cheie pentru conducta care este reparată în Canada este inclusă în sancțiuni, a spus Habeck.

În urma reducerii de marți a livrărilor de gaze prin Nord Stream, Gazprom a redus miercuri și fluxurile către Italia cu aproximativ 15%, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei energetice italiene Eni SpA. Gazprom nu a oferit niciun motiv pentru această măsură.

Reducerea importurilor de gaze rusești a venit pe lângă o defecțiune la o importantă uzină de GNL din SUA și a contribuit la creșterea prețurilor cu 28% marți și cu încă 8% miercuri.

Habeck a declarat că impactul deciziei Gazprom asupra pieței gazelor nu este încă clar. Nu există probleme de aprovizionare în Germania, dar oficialii au nevoie de două sau trei zile pentru a avea o imagine mai completă, a declarat el reporterilor.

Citește și: Gazprom reduce cu 40% fluxul de gaze prin Nord Stream. Explicațiile rușilor

Gazele naturale europene au crescut după ce Gazprom a anunțat că are problemele tehnice care ar putea reduce cu 40% fluxurile printr-o legătură importantă către Germania.

Gazele au crescut cu 13%, deoarece Gazprom a declarat că livrările prin conducta Nord Stream, cea mai mare legătură cu Uniunea Europeană, vor fi limitate la 100 de milioane de metri cubi pe zi. Unul dintre motive este faptul că Siemens AG nu a reușit să returneze la timp niște echipamente pe care le repara pentru stația de pompare Portovaya din Marea Baltică, a declarat marți producătorul rus. 

Temerile că transporturile rusești ar putea fi întrerupte persistă de luni de zile, în condițiile în care războiul din Ucraina continuă. Aceste îngrijorări au fost agravate săptămâna trecută, când un incendiu a izbucnit la o instalație de gaz natural lichefiat din SUA și întreruperi au redus fluxurile din Norvegia. 

Gazprom planificase fluxuri de 167 de milioane de metri cubi pe zi, a precizat Gazprom. Livrările rusești prin gazoduct vor oscila în linii mari marți, arată nominalizările, scrie Bloomberg. De asemenea, legătura Nord Stream este programată să se oprească între 11 și 21 iulie pentru întreținere sezonieră.

Riscul legat de întreruperile de aprovizionare din Rusia continuă, iar cumpărătorii europeni încearcă să umple golurile cu GNL.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel