Germania: Preţurile locuinţelor vor scădea anul viitor cu 3,5%
Autor: Antonia Popescu | 21 noi 2022, 13:23
Germania: Preţurile locuinţelor vor scădea anul viitor cu 3,5%
Germania: Preţurile locuinţelor vor scădea anul viitor cu 3,5%
Preţurile locuinţelor în Germania ar urma să scadă anul viitor cu 3,5%, deoarece reducerea puterii de cumpărare şi majorarea costurilor îndatorării afectează consumatorii, dar şansele unei prăbuşiri a pieţei sunt scăzute, conform unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiştilor şi experţilor în piaţa imobiliară.

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Germania au crescut în octombrie cu 11,6% în ritm anual, în timp ce BCE majorează dobânzile într-un moment în care blocul comunitar se îndreaptă spre recesiune, ceea ce pune o presiune imensă asupra bugetelor gospodăriilor.

Conform sondajului realizat în perioada 8-18 noiembrie, 12 experţi au anticipat că preţurile locuinţelor în Germania ar urma să scadă anul viitor în medie cu 3,5%, o schimbare semnificativă faţă de avansul de 0,5% previzionat în august. În 2024 se aşteaptă un declin de 0,5%, urmat de un avans de 1% în 2025.

Dar când au fost întrebaţi de şansele unei prăbuşiri a pieţei imobiliare în 2023, 11 respondenţi au apreciat ca fiind scăzute şi doar unul a spus că ar fi ridicate.

"Reducerea cererii pentru împrumuturi ipotecare şi scăderea puterii de cumpărare indică o modificare a pieţei imobiliare. Ne aşteptăm mai degrabă la o corecţie semnificativă şi nu la o prăbuşire a preţurilor locuinţelor", a apreciat Carsten Brzeski de la ING.

Totuşi, media răspunsurilor la întrebarea: "cât de mult ar putea scădea preţurile de la o valoare maximă la o valoare minimă" a fost 10%.

"În primul trimestru din 2022 s-a înregistrat din nou o creştere ridicată faţă de anul precedent, iar comparativ cu aceste valori un declin de 10% este destul de realist", a explicat Jörg Utecht de la Interhyp.

Totuşi, declinul nu va fi suficient pentru a face piaţa imobiliară accesibilă, susţin experţii, potrivit Agerpres. 

Veşti proaste înainte de sărbători. Dragoş Frumosu (Sindalimenta): Mesele de Crăciun 2022 şi Revelion 2023 vor fi, în totalitate, cu 50% mai scumpe decât anul trecut

Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, a vorbit, în exclusivitate pentru cititorii DC Business, despre prețurile care ne așteaptă de sărbători, dar și despre problemele cu care se confruntă agricultura românească.

"Cred că vor fi cele mai scumpe sărbători din ultimii ani. Situația este destul de gravă pe fondul puterii de cumpărare foarte scăzută a românilor, iar aici sunt 2 lucruri care teoretic se bat cap în cap.

Nu au dorit luarea unor măsuri

Pe o parte, partea de procesare a alimentelor, este conștientă că orice creștere de preț conduce la scăderea vânzărilor, lucru de care trebuie să fie și foarte interesat și comerciantul. Pe cealaltă parte, prețul materiei prime a crescut într-un an tot timpul și într-adevăr se pare că în continuare în absența unor măsuri și pe fondul situației ăsteia în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina pot crește în continuare, numai că marea noastră problemă, și aici trebuie să înțelegem că este o cauză importantă a creșterii prețurilor în afară de tot ce înseamnă prețul la energie electrică, combustibil, perioada pandemiei, seceta este că nu am fost în stare sau nu au vrut, și când spun că nu au vrut mă refer la întreaga clasă politică, nu a dorit luarea unor măsuri care măcar să fi început acum 2 ani, în același timp cu pandemia, care să conducă la o protecție din punct de vedere al prețurilor din industria alimentară și vă argumentez de ce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

Ultimul 747 de la Boeing: "Regina aerului" devine istorie

A revoluționat aviația și, cu cocoașa lui...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Crossuri externe