Germania riscă defecțiuni în cascadă la utilități
Autor: Oana Pavelescu | 03 iul 2022, 09:51
Germania ar trebui să se pregătească pentru reduceri mai mari ale livrărilor de gaze rusești, deoarece președintele Vladimir Putin urmărește o strategie conștientă de creștere a prețurilor pentru a submina unitatea europeană, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

"Nu avem de-a face cu decizii neregulate, ci cu un război economic, complet rațional și foarte clar", a declarat Habeck, vicecancelar în guvernul lui Olaf Scholz, sâmbătă, în cadrul unui panel. "După o reducere de 60%, urmează în mod logic următoarea".

Liderii germani intensifică avertismentele privind iminența unor tulburări și a unor penurii de gaze naturale în cea mai mare economie europeană, care se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din energia sa. Putin a redus treptat livrările după ce țările europene au impus sancțiuni ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Companiile germane de utilități sunt expuse riscului unor defecțiuni în cascadă care ar putea necesita activarea unei clauze legale care le-ar permite să transfere creșterile de preț în afara angajamentelor contractuale, a declarat Habeck.  

Germania s-a abținut deocamdată de la activarea acestei măsuri, deoarece ar duce la o "explozie imediată a prețurilor" pentru consumatori, a declarat el în cadrul unui eveniment sponsorizat de săptămânalul Die Zeit. Guvernul lucrează la o alternativă, a spus el, fără a da detalii. 

"Dacă o companie ar da faliment, sau alte companii ar da faliment, este ca un efect de domino care ar duce foarte repede la o recesiune profundă", a spus el.

Companiile energetice europene se confruntă cu o presiune după ce Rusia a redus fluxurile pe o legătură cheie de gaz la începutul acestei luni, forțând companiile de utilități să cumpere combustibil de pe piața spot la prețuri ridicate, notează Bloomberg. Prețurile ridicate ale energiei electrice determină tot mai mult fabricile și întreprinderile germane să reducă cererea, iar guvernul a activat a doua etapă a unui plan de urgență pentru gaze în trei etape. 

Rusia a redus livrările prin Nord Stream cu 60%, iar gazoductul este programat pentru o închidere completă în această lună pentru întreținere. Germania a exprimat îndoieli că Nord Stream va relua furnizarea după această operațiune.

Obiectivul Rusiei este de a menține prețurile energiei la un nivel ridicat și de a "distruge unitatea și solidaritatea țării", a declarat Habeck.

Guvernul german și gigantul energetic Uniper SE discută măsuri de stabilizare. Ministrul de finanțe Christian Lindner a declarat că orice asistență guvernamentală suplimentară va fi sub forma unei garanții de împrumut.

Raționalizarea gazului - dacă se va ajunge la așa ceva - prezintă provocări, deoarece rețeaua nu este adesea separată între clienții rezidențiali și cei comerciali, a spus Habeck.

Dacă o fabrică este conectată la rețeaua de gaz și o întreagă parte a orașului este conectată la aceasta, atunci această fabrică nu poate fi scoasă din rețea. 

"Aceasta va fi probabil reglementată atunci în detrimentul fabricilor care nu sunt conectate la o rețea mixtă", a spus Habeck. 

Clienții casnici din Germania sunt protejați prin lege împotriva întreruperii gazelor.

Citește și: Din culisele discuțiilor dintre Macron și Putin. Prioritatea lui Putin, o partidă de hochei

O conversație care a avut loc 663între Emmanuel Macron și Vladimir Putin a fost dezvăluită într-un documentar, discuție ce a avut loc cu patru zile înainte de declanșarea invaziei din Ucraina, și în timpul căreia președintele francez a propus o întâlnire la Geneva cu Joe Biden dar care nu va mai avea loc niciodată. Stenograma unui dialog ferm.

Discuția care a fost publicată de cotidianul elvețian Le Temps și arată că președintele francez, Emmanuel Macron, a încercat să mențină un dialog cu omologul său rus, Vladimir Putin, fără a avea cea mai mică iluzie și fără a avea nici un filtru.

Documentarul va fi difuzat joi, 30 iunie, pe canalul francez France 2, și va ridica o parte din vălul de pe aceste conversații telefonice.

Emmanuel Macron: De la ultima noastră conversație, tensiunile au continuat să crească. Cunoașteți angajamentul meu față de dialog și determinarea mea de a-l continua. Aș dori mai întâi să vă cunosc viziunea dumneavoastră asupra situației și apoi să-mi spuneți direct cum procedăm amândoi, care sunt intențiile dumneavoastră. Apoi, vreau să văd dacă există alte acțiuni rezonabile care pot fi întreprinse și ce altceva vă pot oferi.

Vladimir Putin: Ce altceva pot să vă mai spun? Puteți vedea singuri ce se întâmplă. Dumneavoastră și cancelarul [Olaf] Scholz mi-ați spus că [Vladimir] Zelensky era gata să facă un gest, că a pregătit un proiect de lege pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. [...] De fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelensky, nu face nimic. El vă minte. [...] Nu știu dacă ați auzit declarația sa de ieri, potrivit căreia Ucraina ar trebui să aibă acces la arme nucleare. am auzit și comentariile sale la o conferință de presă la Kiev, pe 8 februarie. Ați spus că acordurile de la Minsk ar trebui să fie revizuite, citez, "pentru a putea fi aplicate".

Macron: Vladimir, în primul rând, nu am spus niciodată că acordurile de la Minsk ar trebui să fie revizuite. Nu am spus asta nici la Berlin, nici la Kiev, nici la Paris. Am spus că acestea ar trebui să fie acceptate, iar prevederile lor ar trebui respectate. Am o idee complet diferită despre evenimentele din ultimele zile.

Putin: Ascultă, Emmanuel, nu înțeleg care este problema ta cu separatiștii. Cel puțin, ei au făcut tot ce era necesar, la insistențele noastre, pentru a începe un dialog constructiv cu autoritățile ucrainene. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe