Germania zguduie piețele. Uriașul adormit s-a trezit

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bursa de la Frankfurt
Bursa de la Frankfurt
Turbulențe pe piețele obligațiunilor: Vânzarea masivă de bonduri germane declanșează un efect de contagiune global.

Randamentele obligațiunilor germane cresc puternic după anunțul unui nou pachet fiscal

Piețele obligațiunilor au fost zguduite joi de o nouă rundă de vânzări masive, declanșată de un salt istoric al randamentelor titlurilor de stat germane, în urma unui acord politic de amploare la Berlin pentru un pachet masiv de cheltuieli destinat stimulării economiei Germaniei.

Randamentul obligațiunilor Bund pe 10 ani a urcat cu 0,09 puncte procentuale, ajungând la 2,87%, după cea mai abruptă creștere din ultimele trei decenii înregistrată miercuri, notează Financial Times. Efectul s-a propagat rapid și asupra obligațiunilor franceze și italiene, unde randamentele au crescut considerabil​.

Efecte globale: Japonia și SUA resimt presiunea

Impactul acestei mișcări nu s-a limitat la Europa. Randamentele obligațiunilor japoneze pe 10 ani au crescut cu 0,07 puncte procentuale, ajungând la 1,51%, cel mai ridicat nivel din 2009. Evoluția este atribuită atât creșterii randamentelor germane, cât și inflației persistente din Japonia, care continuă să depășească ținta de 2% a Băncii Japoniei (BoJ).

În SUA, randamentele obligațiunilor pe 10 ani au crescut cu 0,05 puncte procentuale, atingând 4,32%, reflectând incertitudinea investitorilor cu privire la perspectivele economice ale celei mai mari economii din lume​.

„Este un fenomen de contagiune care pornește din Germania”, a explicat Mitul Kotecha, strateg macro la Barclays, subliniind că piețele globale reacționează la expansiunea fiscală germană, considerată până acum improbabilă​.

Investitorii, între optimism economic și temeri privind costurile împrumuturilor

Creșterea randamentelor germane este interpretată de investitori nu ca un semn al unor probleme cu datoria publică a Germaniei – care se situează la aproximativ 63% din PIB, mult sub nivelul Franței, Regatului Unit sau Statelor Unite – ci mai degrabă ca o anticipare a unei creșteri economice mai solide în cea mai mare economie a Europei​.

„Într-o lume a expansiunii fiscale, Germania părea excepția. Acum nu mai este cazul”, a comentat Mark Richards, de la BNP Paribas Asset Management, sugerând că noua direcție a Berlinului schimbă fundamental așteptările piețelor​.

Piața bursieră reacționează: DAX atinge un nou record

Pe fondul acestui val de cheltuieli planificate, indicele DAX al bursei de la Frankfurt a urcat cu 1%, atingând un nou record. Siemens Energy, una dintre companiile care urmează să beneficieze de programul masiv de investiții în infrastructură, a înregistrat o creștere spectaculoasă de aproape 8%​.

„Investitorii s-au săturat să vadă Europa ca fiind lentă în luarea deciziilor. Acum, există sentimentul că liderii europeni încep să înțeleagă necesitatea unor stimulente fiscale semnificative”, a explicat Mohit Kumar, economist la Jefferies​.

Bursele americane și asiatice sub presiune

În schimb, piețele din SUA au deschis joi în scădere, reflectând preocupările investitorilor privind impactul creșterii costurilor de împrumut. Futures pentru S&P 500 erau în scădere cu 1%, iar Nasdaq 100 pierdea 1,2%, indicând o posibilă corecție pe piețele americane​.

În Asia, traderii au atribuit creșterea randamentelor obligațiunilor japoneze unor așteptări mai agresive privind politica Băncii Japoniei, care a majorat dobânzile de două ori în ultimul an pentru a reduce dependența de ratele ultra-scăzute din trecut​

Un nou peisaj economic?

Creșterea randamentelor obligațiunilor într-o perioadă în care băncile centrale europene și americane se pregătesc să reducă dobânzile indică o schimbare majoră în dinamica piețelor financiare. Banca Centrală Europeană (BCE) este așteptată să scadă dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, de la nivelul actual de 2,75%, dar impactul acestei decizii ar putea fi diminuat de noul val de expansiune fiscală al Germaniei​.

Rămâne de văzut dacă această schimbare a paradigmei economice va aduce un impuls durabil creșterii economice în Europa sau dacă va genera presiuni inflaționiste pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ghișeu
Foto: Freepik.com
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...


pixel