Ghid ANAF 2023: Obligațiile persoanelor care obțin venituri din meditații
Autor: DCBusiness Team | 28 Martie 2023, 22:02
Cum se procedează în 2023
Cum se procedează în 2023
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat ghidul pentru profesorii care obțin venituri din meditații. Declarația unică se depune la 25 mai pentru definitivarea veniturilor și taxelor pe anul anterior (dacă e cazul) și pentru estimarea veniturilor și taxelor pe anul curent.

Conform ghidului publicat de ANAF, veniturile obținute de profesori din meditații intră la categoria veniturilor din activități independente, astfel că aceștia au mai multe obligații legale de îndeplinit.

- Persoanele fizice trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului și să obțină autorizarea funcționării, conform OUG 44/2008. De principiu, asta înseamnă să devină titulare de PFA.

- În general, profesorii trebuie să declare anual prin formularea 212 veniturile și taxele aferente - impozitul pe venit (cotă de 10%) și, dacă este cazul, contribuțiile pentru pensii (CAS - cotă de 25%) și sănătate (CASS - cotă de 10%). Plata taxelor se face până la data de 25 mai a anului următor de realizare a veniturilor.

Dacă venitul net se determină pe bază de norme de venit și în anul curent se înregistrează un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro, începând cu anul fiscal următor, contribuabilul trebuie să determine venit net anual în sistem real (această trecere se poate face opțional și ulterior alegerii inițiale pentru norme, dacă nu se depășește plafonul amintit). În acest caz este obligatorie completarea Registrului de evidenţă fiscală (numai în partea referitoare la venituri), dar nu există obligaţii privind evidenţa contabilă. În cazul determinării venitului net anual în sistem real, este obligatoriu și Registrul de evidenţă fiscală.

Contribuții sociale

- CAS este datorată dacă se estimează pentru anul curent venituri din meditații de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice;

- CASS este datorată dacă se estimează pentru anul curent venituri de cel puțin șase salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.

În ghidul ANAF se precizează că pentru veniturile din meditații nu se datorează TVA, dacă vorbim de meditațiile acordate în particular de cadre didactice din învățământul școlar, preuniversitar și universitar. Dacă meditațiile sunt acordate de alte persoane în afară de profesori, atunci acestea trebuie să obțină cod de TVA și să plătească taxa, în anumite condiții (obligațiile declarative sunt mai multe).

Folosirea casei de marcat. Dacă profesorii încasează integral sau parţial, cu numerar sau card, contravaloarea meditațiilor, aceștia au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, scrie Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe