Ghidul Prosumatorului Sustenabil. Care sunt avantajele și provocările celor care produc energie acasă
Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Ghidul Prosumatorului Sustebabil
Ghidul Prosumatorului Sustebabil
Miercuri a avut loc un eveniment important pentru cei care aleg să își producă, parțial sau total, energia pe care o consumă. Este vorba despre lansarea Ghidului Prosumatorului Sustenabil, pus la punct de către organizația energiaTa.

Ghidul Prosumatorului Sustenabil, susținut de Engie, este destinat atât celor care vor să devină prosumatori, cât și celor care deja au ales această variantă de a produce energie. Aceștia din urmă vor putea ști ce pot face pentru a-și îmbunătăți randamentele și pentru a deveni mai sustenabili cu ajutorul acestui ghid.

În ansamblu, sfaturile pentru cei care au început să facă deja investiții în acest sens constau în recomandări cu privire la diferitele modalități și alternative de creștere a autoconsumului dar aduce lămuriri și despre facturarea prosumatorilor.

Fenomenul care în țara noastră are doar câțiva ani a dus astăzi la circa 130.000 de prosumatori, față de 70, cât erau la momentul lansării primului ghid, în 2019. Până la finalul anului vom ajunge la numărul de 200.000, asta presupunând 2.000 MW instalați, o provocare pentru infrastructura energetică actuală, conform directorului general al Autorității Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la lansarea noului Ghid.

”Ne așteptăm la un trend ridicat de depuneri de cereri de prosumatori. Sunt foarte mulți, asta e bine, dar sunt deja nereguli simțite la nivelul sistemului. Îi avem pe colegii de la Transelectrica care sunt puțin bulversați de acest trend și în special, sunt bulversați de reducerea consumului. Pe de-o parte ei înregistrează o reducere a consumului și nu știu exact cum ar trebui să gestioneze capacitățile existente și sunt mari erori în a face prognoza pentru ziua următoare iar asta creează probleme. Distribuitorii ne spun permanent că ajung în situații care, sunt străzi unde există poate 50 de prosumatori, asta nu este în regulă și trebuie făcut ceva, asta ține de investiții în zona de distribuție care nu se fac foarte ușor pentru că din poziția de distribuitor trebuie să alegi între a investi. în a permite mai multe regenerabile, sau a face investiții pentru a asigura alimentarea cu energie electrică la toți consumatorii. Nu este simplu și nici nu este ieftin.”

El a mai specificat că în fiecare zi există 300 de cereri de racordare doar la un singur distribuitor, foarte mulți pentru capacitatea actuală a infrastructurii de distribuție a energiei, a mai afirmat Viorel Alicuși.

Totuși, există alternative pentru această situație. Pe lângă îmbunătățirea infrastructurii de energie în mod favorabil prosumatorilor, exită demersuri pentru subvenționarea bateriilor din bani europeni dar, o altă variantă o reprezintă și formarea așa-numitelor comunități de energie, un concept care presupune distribuire energiei la nivel local, pentru a reduce altfel depedența de rețea și pentru a majora autoconsumul în perioadele de vârf de producție, cum este cazul cu regenerabilele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel