Scăderi puternice la Bursa de Valori București
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Ghidul Prosumatorului Sustenabil, susținut de Engie, este destinat atât celor care vor să devină prosumatori, cât și celor care deja au ales această variantă de a produce energie. Aceștia din urmă vor putea ști ce pot face pentru a-și îmbunătăți randamentele și pentru a deveni mai sustenabili cu ajutorul acestui ghid.
În ansamblu, sfaturile pentru cei care au început să facă deja investiții în acest sens constau în recomandări cu privire la diferitele modalități și alternative de creștere a autoconsumului dar aduce lămuriri și despre facturarea prosumatorilor.
Fenomenul care în țara noastră are doar câțiva ani a dus astăzi la circa 130.000 de prosumatori, față de 70, cât erau la momentul lansării primului ghid, în 2019. Până la finalul anului vom ajunge la numărul de 200.000, asta presupunând 2.000 MW instalați, o provocare pentru infrastructura energetică actuală, conform directorului general al Autorității Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la lansarea noului Ghid.
”Ne așteptăm la un trend ridicat de depuneri de cereri de prosumatori. Sunt foarte mulți, asta e bine, dar sunt deja nereguli simțite la nivelul sistemului. Îi avem pe colegii de la Transelectrica care sunt puțin bulversați de acest trend și în special, sunt bulversați de reducerea consumului. Pe de-o parte ei înregistrează o reducere a consumului și nu știu exact cum ar trebui să gestioneze capacitățile existente și sunt mari erori în a face prognoza pentru ziua următoare iar asta creează probleme. Distribuitorii ne spun permanent că ajung în situații care, sunt străzi unde există poate 50 de prosumatori, asta nu este în regulă și trebuie făcut ceva, asta ține de investiții în zona de distribuție care nu se fac foarte ușor pentru că din poziția de distribuitor trebuie să alegi între a investi. în a permite mai multe regenerabile, sau a face investiții pentru a asigura alimentarea cu energie electrică la toți consumatorii. Nu este simplu și nici nu este ieftin.”
El a mai specificat că în fiecare zi există 300 de cereri de racordare doar la un singur distribuitor, foarte mulți pentru capacitatea actuală a infrastructurii de distribuție a energiei, a mai afirmat Viorel Alicuși.
Totuși, există alternative pentru această situație. Pe lângă îmbunătățirea infrastructurii de energie în mod favorabil prosumatorilor, exită demersuri pentru subvenționarea bateriilor din bani europeni dar, o altă variantă o reprezintă și formarea așa-numitelor comunități de energie, un concept care presupune distribuire energiei la nivel local, pentru a reduce altfel depedența de rețea și pentru a majora autoconsumul în perioadele de vârf de producție, cum este cazul cu regenerabilele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Guvernul dă undă verde reluării...
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
„Oamenii bogați vor veni în...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...
Bursa de la București deschide...
Cursuri gratuite pentru...
Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...
Tarifele lui Trump provoacă...
Camera de Comerț și Industrie a...
Bursa de Valori București...
România lansează apeluri de...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Grupaj de știri.
Anunțul creșterii tarifelor...
Grupul german Siemens a anunțat...
Doi senatori de rang înalt din...