Gigantul Alibaba, rupt în șase entități. Practic, va fi desființat
Autor: Simona Haiduc | 28 Martie 2023, 17:12
Asta înseamnă, practic, dispariția ca atare a grupului
Asta înseamnă, practic, dispariția ca atare a grupului
Informația a apărut în spațiul public la o zi după ce fondatorul Alibaba, omul de afaceri chinezi Jack Ma, a fost văzut ieșind dintr-o școală primară din Hangzhou. 

Alibaba Group intenționează să își divizeze activitatea în șase unități principale, de la comerț electronic la cloud computing, ca parte a celei mai mari restructurări din istoria de 24 de ani a întreprinderii, iar cinci dintre noile entități vor lua în calcul posibilitatea atragerii de sau oferte publice inițiale.

Șase unități distincte

Cele șase unități sunt Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group și Digital Media and Entertainment Group, a precizat grupul într-un comunicat.

Daniel Zhang va rămâne președinte și director general al Alibaba Group, care va urma un model de afaceri de tip holding, și va ocupa simultan funcția de director general al Cloud Intelligence Group.

Explicații care sună bine

"Intenția inițială și scopul fundamental al acestei reproiectări este de a face organizația noastră mai agilă, de a scurta procesul decizional, de a-l face mai simplu și mai pe înțelesul tuturor, dar și pentru a reacționa mai rapid la provocări”, a declarat Daniel Zhang într-o scrisoare adresată personalului, consultată de Reuters.

Fiecare entitate își va păstra capacitatea de a strânge fonduri și de a căuta o ofertă publică inițială, cu excepția Taobao Tmall Commerce Group, care își desfășoară activitatea de comerț în China și va rămâne o unitate deținută integral de Alibaba Group.

O coincidență care dă de gândit 

Anunțul vine la o zi după ce fondatorul Alibaba, Jack Ma, profesor de formație, a fost văzut la o școală primară din Hangzhou. A fot prima apariție a fostului miliardar chinez după mai bine de un an. Se știe că, înainte de a se retrage de la conducerea executivă a grupului pe care l-a înființat și l-a transformat într-un pion important al pieței mondiale a comerțului online, Jack Ma a declarat că își dorește să revină la catedră și să predea din nou limba engleză. 

"Pare o coincidență că acest lucru s-a întâmplat chiar în momentul în care Ma pare să se simtă confortabil la întoarcerea sa în China continentală. Pentru mine însă, această suprapunere de evenimente mă face să cred că planurile Alibaba Group nu au apărut peste noapte, dar s-a așteptat momentul perfect pentru a fi aduse la cunoștința opiniei publice și nu numai”, a comentat Stuart Cole, macroeconomist șef la Equiti Capital.

În orice caz, reapariția lui Mack Ma în spațiul public a făcut vâlvă, cel puțin pe rețelele de socializare. Și sunt voci care spun că întoarcerea lui nu are legătură cu predatul limbii engleze, ci este parte a unei strategii gândite de noul premier al Chinei. 

Citește și Jack Ma s-a întos în China? Analist: Statul a învins, Jack a pierdut tot

.... Noul premier al Chinei, Li Qiang, un aliat apropiat al președintelui Xi Jinping, a recunoscut că revenirea lui Ma în China continentală ar putea contribui la creșterea încrederii în rândul antreprenorilor și încă de la sfârșitul anului trecut a început să-i ceară lui Ma să se întoarcă, au declarat pentru Reuters cinci surse care au cunoștință despre acest subiect.

Unele dintre aceste eforturi au implicat solicitarea unor persoane apropiate lui Ma, cum ar fi asociații săi de afaceri, de a-l convinge personal pe fondatorul Alibaba în timp ce acesta locuia în Japonia să se întoarcă în China, au declarat două dintre surse.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe