Goldman Sachs recomandă: Cumpărați materii prime, nu vă faceți griji pentru recesiune

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere
Potențialul de creștere a petrolului rămâne, mai ales pe fondul penuriei altor surse de energie, inclusiv a gazelor naturale.

La New York, prețul petrolului american a încheiat sesiunea de tranzacționare de luni în urcare vertiginoasă, punctând un nou maxim al ultimei luni, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare. Prețurile au fost susținute de "riscurile tot mai mari legate de izbucnirea unui de război civil în Libia, care ar putea amenința producția țării, și de așteptările privind posibile reduceri de producție din partea OPEC și a aliaților săi", a declarat Edward Moya, analist senior la Oanda. Contractul din octombrie pentru barilul de WTI a încheiat în creștere cu 4,2%, la 97,01 dolari, la New York Mercantile Exchange. 

În acest context, Goldman Sachs i-a sfătuit pe investitori să cumpere acum materii prime și să nu se îngrijoreze de o recesiune care ar putea reduce cererea de energie. Economiștii băncii consideră că o recesiune în afara Europei în următoarele 12 luni este puțin probabilă. În special, analiștii consideră că datele macroeconomice indică o încetinire a economiei americane, dar nu o contracție, deoarece slăbiciunea din sectorul manufacturier contrastează cu un sector al serviciilor încă puternic, datorat în parte boom-ului turistic.

Cel mai bun activ 

În acest context, materiile prime reprezintă cel mai bun activ pentru etapa târzie a ciclului de creștere a economiei, a declarat banca. Acțiunile, de exemplu, ar putea suferi din cauza creșterii inflației, care în SUA se află la cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii. Pe de altă parte, chiar în cazul în creșterea cererii de petrol va încetini, aceasta va rămâne în continuare peste ofertă, susținând astfel prețurile, consideră Goldman Sachs.

În martie, prețul petrolului Brent a atins cel mai ridicat nivel din 2008, de aproape 140 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul WTI a depășit 130 de dolari pe baril, tot pentru prima dată din 2008. Cotațiile petrolului s-au corectat de atunci. Pe 29 august, Brent se tranzacționa la aproximativ 104 dolari pe baril, iar WTI la 96 de dolari pe baril.

Banca se așteaptă ca prețul petrolului să se redreseze, deoarece cererea continuă să se redreseze, în timp ce oferta din partea producătorilor rămâne restrânsă. Posibila revenire a Iranului pe piața mondială a petrolului după posibila ridicare a sancțiunilor americane nu va pune presiune pe piață, consideră banca. Experții Goldman Sachs sunt sceptici cu privire la posibilitatea unei reluări a acordului nuclear cu Iranul pe termen scurt. Chiar dacă negocierile dintre Iran și SUA și UE vor avea succes, petrolul iranian nu va reveni pe piața mondială până la începutul anului 2023.

Printre riscurile la adresa creșterii prețurilor, experții au menționat o posibilă întărire a dolarului. Un dolar mai puternic poate duce adesea la scăderea prețurilor pentru aceste mărfuri denominate în dolari americani, inclusiv pentru petrol, deoarece face ca aceste mărfuri să fie mai scumpe pentru cumpărătorii străini.

Cu toate acestea, Goldman Sachs se așteaptă ca majorarea prețului petrolului să continue în a doua jumătate a anului și preconizează că petrolul Brent se va tranzacționa la 130 de dolari pe baril până la sfârșitul acestui an.

Alte bănci importante de pe Wall Street au fost mai prudente în ultimele luni în ceea ce privește perspectivele pieței petroliere. Astfel, experții de la Citigroup au avertizat în iulie că petrolul ar putea scădea la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul anului dacă cererea începe să scadă.

Citește și Bloomberg: România, Polonia şi Ungaria vor fi puternic lovite de criza economică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel