Google, obligată să plătească mii de euro unui politician
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
A greșit și trebuie să plătească
A greșit și trebuie să plătească
Gigantul american a pățit-o din cauza unor videoclipuri.

Curtea federală a Australiei a ordonat luni companiei Google să plătească peste 466.000 de euro (715.000 dolari australieni) unui politician australian care a fost defăimat în videoclipurile unui actor comic găzduite pe platforma YouTube, relatează AFP şi Reuters.

În 2020, pe când era adjunct al premierului din New South Wales, politicianul în cauză, John Barilaro, a fost luat în vizor de un umorist australian, cunoscut sub pseudonimul "friendlyjordies". În videoclipurile postate pe YouTube, acesta l-a acuzat de corupţie, imitându-i accentul italian.

În faţa tribunalului, fostul politician de rang înalt s-a arătat vizibil marcat la vizionarea unuia dintre aceste videoclipuri, filmat de comediant într-o vilă de lux pe care alesul o deţinea şi o închiria pe AirBnB. "Sunt traumatizat de toate acestea", a spus Barilaro în timp ce depunea mărturia în instanţă.

La sfârşitul anului 2021, el a încheiat un acord cu "friendlyjordies", al cărui nume real este Jordan Shanks. Acesta a prezentat scuze şi a acceptat să modifice videoclipurile, care au fost vizionate de peste un milion de ori pe YouTube.

Judecătorul Steven Rares a decis că Google, proprietarul YouTube, este răspunzător pentru prejudiciul cauzat lui Barilaro începând din decembrie 2020, când avocaţii politicianului au scris gigantului american, cerându-i să elimine videoclipurile ofensive. Magistratul a obligat Google la plata de daune-interese.

Potrivit judecătorului, aceste videoclipuri l-au determinat pe Barilaro să se retragă prematur din funcţia sa publică - acesta demisionând din parlament în octombrie 2020 - "şi l-au traumatizat considerabil". Judecătorul Rares a mai estimat că Shanks "a avut nevoie de YouTube pentru a-şi răspândi otrava" şi că Google a fost gata să i se alăture umoristului "pentru a obţine venituri în cadrul modelului său de afaceri".

Citește și Goldman Sachs: 2022, cel mai prost an din istorie pentru fondurile speculative

Pe de altă parte, Google vrea să facă Play Store mai sigur și a decis să se ia la trântă cu aplicațiile abandonate sau igorate din punctul de vedere al actualizării. În orice caz, așa a anunțat, la începutul lunii aprilie, echipa de dezvoltatori Android, principala preocupare fiind protecția vieții private a utilizatorilor.

Astfel, compania cu sediul în Mountain View ar putea face o mare curățenie de primăvară pe platforma sa, concentrându-se pe aplicațiile care nu au primit nicio actualizare în ultimii doi ani. Într-adevăr, în lipsa unui patch de securitate recent, acestea devin mai vulnerabile și pot prezenta defecte potențial periculoase.

Pe baza unui raport al firmei de analiză Pixalate, specialiștii americani de la Cnet au anunțat că aceste aplicații neglijate reprezintă până la 869.000 de titluri în Play Store. Apple nu este departe, deoarece se spune că App Store are 650.000. Ceea ce înseamnă că aproape 1,5 milioane de cereri au fost abandonate, adică o treime din cataloagele combinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel