Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În SUA, companiile pot anunța reduceri de personal pe scară largă și pot renunța la sute, dacă nu chiar mii de angajați în câteva luni - și multe dintre ele au și făcut-o deja. Între timp, în Europa, concedierile în masă în rândul companiilor din domeniul tehnologiei au stagnat din cauza protecțiilor sociale care fac practic imposibilă concedierea de persoane în unele țări fără consultări prealabile cu sindicatele.
Acest lucru a lăsat mii de lucrători din sectorul tehnologic în incertitudine, neștiind dacă vor fi afectați de negocieri care se pot prelungi la nesfârșit.
În Franța, Alphabet Inc., compania mamă a Google, este în prezent în discuții pentru a reduce numărul de angajați prin plecări voluntare, oferind pachete de compensații despre care se speră să fie suficient de generoase pentru a-i determina pe lucrători să plece, au declarat susrse pentru Bloomberg.
Pietrele tari din Franța și Germania
Amazon a încercat să îi determine pe unii manageri de rang înalt din Franța să demisioneze prin oferirea unui salariu de până la un an și a acordat concediu angajaților care pleacă pentru ca acțiunile lor să poată fi dobândite și plătite sub formă de bonusuri, a declarat o persoană care cunoaște situația.
Atât în Franța, cât și în Germania, unde legile muncii sunt dintre cele mai puternice din UE, Google se află în prezent în negocieri cu comitetele de întreprindere - grupuri specifice unei companii ai căror reprezentanți aleși ai angajaților negociază cu conducerea în legătură cu probleme legate de forța de muncă, spun sursele. Conform legii, companiile sunt obligate să negocieze cu aceste consilii înainte de a pune în aplicare concedieri - un proces uneori de lungă durată care include colectarea de informații, negocieri și posibilitatea de a recurge la recurs.
Din cauza acestor cerințe, a mai explciat sursa, sucursalele Google din Germania și Franța vor fi printre ultimele locații care vor fi afectate de reduceri, și asta numai în cazul în care se va reuși concedierea.
Contactată pentru comentarii, Google a recunoscut negocierile și a adăugat că nu intenționează să implementeze disponibilizări în România, Grecia sau Austria.
"Am lucrat cu atenție și individual prin fiecare țară în care au loc reduceri pentru a respecta pe deplin cerințele legale locale, care variază în funcție de locație, sunt complexe și necesită timp", a declarat un purtător de cuvânt al Google, ca răspuns la întrebările Bloomberg.
La Paris, unde Google are aproximativ 1.600 de angajați, un comitet de întreprindere poartă discuții cu compania cu privire la numărul de angajați - și ce tipuri de angajați - vor fi incluși într-un plan de plecări colective voluntare. Persoane familiare cu procesul spun că o rezoluție ar putea fi încă la câteva săptămâni distanță, iar între timp, lucrurile vor continua ca de obicei. Potrivit unui angajat care a solicitat anonimatul, conducerea a spus clar că nimeni nu va fi forțat să plece.
Britanicii nu sunt prea protejați
În schimb, în Marea Britanie, unde protecția muncii nu este la fel de strictă, se estimează că 500 din cei 8.000 de angajați Googlers vor trebui să plece, potrivit reprezentantului sindicatului Unite the Union, Matthew Waley - o rată de concediere de 6%, în concordanță cu obiectivul global al firmei. Discuțiile cu comitetul de întreprindere vor avea ca rezultat pachete confidențiale de concediere, dar numărul de plecări nu este negociabil. "Ei încearcă să facă minimul legal", a declarat Waley, referindu-se la procesul de negociere în curs.
Același lucru este valabil și la Dublin, unde sindicatele susțin că Google intenționează să dea afară 240 de angajați, și la Zurich, unde sindicatele anticipează că numărul concedierilor va fi de aproximativ 200.
Pentru a accelera negocierile, sindicatele au înființat recent un comitet de întreprindere al Google pentru toate țările UE, care include Marea Britanie și Elveția. Acesta ar trebui să fie operațional în aproximativ șase luni și va fi o voce colectivă puternică în viitoarele negocieri. Potrivit lui Waley, acest lucru reprezintă "o mare schimbare", deoarece compania va trebui să îi anunțe pe angajați cu mult mai mult timp înainte de reorganizări. Acest comitet european de întreprindere va fi alcătuit din reprezentanți care sunt angajați ai Google și va avea un mandat de patru ani. Membrii consiliului vor ține legătura cu conducerea Google și va avea sediul la Dublin, arată documentele.
Diferențe uriașe între SUA și UE
Deși standardele diferite de tratament nu au creat fricțiuni între angajații Google răspândiți în întreaga lume, "oamenii și-au dat seama că modul în care se întâmplă lucrurile în SUA față de Franța și Germania" este diferit, spune Parul Koul, președinte executiv al Sindicatului lucrătorilor Alphabet și inginer software la Google cu sediul în New York.
"Este o sursă de inspirație pentru oamenii din SUA să vadă că lucrurile sunt diferite în alte locuri - este un model pentru ceea ce oamenii pot lupta", a adăugat acesta.
Peste 170.000 de lucrători în domeniul tehnologiei cu normă întreagă sunt angajați pe continent și în Marea Britanie de către Amazon, Alphabet și Meta, inginerii de software primind adesea salarii care sunt la jumătate față de cele ale omologilor lor din SUA.
La Amazon France, cu aproximativ 1.500 de angajați în birourile din Paris, unor manageri de rang înalt cu o experiență cuprinsă între 5 și 8 ani li s-a oferit până la un an de salariu pentru a pleca, potrivit unei persoane familiare. Persoana a spus că angajaților care plecau li s-a permis să rămână
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...