Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se duc prea mulți bani pe aceste produse / FOTO: Freepik
Se duc prea mulți bani pe aceste produse / FOTO: Freepik
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, „mai multă transparență” pe piața unică pe fondul prețurilor ridicate, în special la alimentele de bază. 

„Este crucial” ca „UE să demonstreze că este capabilă să stabilească priorități corecte”, inclusiv protecția consumatorilor în fața „prețurilor ridicate”, scrie Kyriakos Mitsotakis în scrisoarea trimisă Ursulei von der Leyen și publicată luni de serviciul de presă al premierului elen. 

„Trebuie adoptate măsuri îndrăznețe pentru a se asigura că piața unică funcționează cu mai multă concurență și transparență în beneficiul consumatorilor”, subliniază Kyriakos Mitsotakis, cu trei săptămâni înainte de alegerile europene. 

Confruntat cu nemulțumirea consumatorilor din Grecia, el a cerut Bruxelles-ului să „intervină decisiv, rapid și eficient” pentru a reglementa piața unică. Potrivit acestuia, „criza inflaționistă recentă a dus la o reducere semnificativă a puterii de cumpărare a cetățenilor europeni și a evidențiat puterea asimetrică a multinaționalelor în ceea ce privește politicile diferențiate de prețuri”.

Produsele de bază, mai scumpe

Puterea de cumpărare și inflația sunt principalele preocupări ale grecilor pentru votul european, în timp ce mulți denunță creșterea semnificativă a prețurilor la alimente. Potrivit acestuia, în anumite țări precum Grecia, produsele de consum de bază sunt vândute mai scump în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană din cauza „constrângerilor teritoriale de aprovizionare impuse de marile companii multinaționale”. 

El propune măsuri pentru „prevenirea politicii anumitor multinaționale să comercializeze produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în diferite țări membre, ceea ce le permite acestora stabilirea de prețuri diferite” și „interzicerea practicilor comerciale neloiale”.

În aprilie, prețurile de consum din Grecia au înregistrat o creștere de 3,1% față de an, cu o creștere a produselor alimentare de 5,4%, potrivit serviciului de statistică Elstat. Costul ridicat al vieții a sporit nemulțumirea socială în țară în ultimele luni, unde salariile rămân la coada celor 27 de țări membre UE, pe locul 21 conform Eurostat. Sindicatele au organizat recent numeroase greve și mitinguri: după o grevă generală la sfârșitul lunii februarie, Confederația Privată (GSEE) a convocat o grevă de 24 de ore în aprilie. Marți, sindicatul funcționarilor publici (Adedy) a făcut apel la o grevă de 24 de ore, cerând „o creștere a salariilor cu 10%”, potrivit unui comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel