Grecia majorează salariul minim pe economie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Salariul minim crește înainte de alegeri
Salariul minim crește înainte de alegeri
Guvernul Greciei va majora de luna viitoare salariul minim, a treia creştere în mai mult de un an, a anunţat vineri premierul Kyriakos Mitsotakis, cu câteva luni înaintea încheierii mandatului său, transmite Reuters.

Guvernul conservator de la Atena, al cărui mandat de patru ani se încheie în iulie, a majorat de două ori salariul minim brut lunar în 2022, la 713 euro, în condiţiile în care veniturile gospodăriilor sunt afectate de inflaţia ridicată.

Acum, autorităţile de la Atena intenţionează să majoreze de la 1 aprilie salariul minim cu 9,4%, la 780 euro pe lună. "Suntem conştienţi cu toţii că salariile în ţara noastră încă sunt scăzute, deşi inflaţia importată pune presiune suplimentară pe ele", a declarat Mitsotakis la televiziunea publică.

Acesta a adăugat: "Evident, noua creştere nu va rezolva problema. Dar, desigur, va oferi un sprijin important. Creşterea este la nivelul maxim pe care îl poate oferi Guvernul ţinând cont de capacitatea financiară a ţării".

Din 2020, Grecia a cheltuit peste 40 miliarde de euro în subvenţii şi sprijin financiar pentru persoanele fizice şi juridice afectate de pandemie şi cu creşterea costurilor cu energia, în urma războiului din Ucraina.

De asemenea, în 2023 au fost majorate pensiile cu 8%, prima creştere din 2010, când a izbucnit criza datoriilor suverane, care a provocat reducerea pensiilor până în 2018.

Conform Eurostat, 13 state membre din estul şi sudul UE aveau la începutul acestui an salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croaţia (624 euro), Slovacia (646 euro), Cehia (652 euro), Estonia (654 euro), Polonia (655 euro), Lituania (730 euro), Grecia (774 euro), Malta (792 euro) şi Portugalia (823 euro).

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8% a salariului minim

Guvernul spaniol urmează să aprobe o creştere cu 8% a salariului minim naţional în 2023, a anunţat marţi premierul Pedro Sanchez în Parlament, transmite Reuters.

Majorarea va reprezenta un plus de 93 de euro pe lună, care va aduce noul salariu minim naţional la 1.259 euro pe lună.

Decizia vine pe fondul majorării inflaţiei, care a atins anul trecut nivelul de 8,4%, şi face parte din planul convenit de coaliţia aflată la guvernare de a majora până la finalul mandatului salariul minim net la 60% din salariul lunar mediu din Spania, de 1.944 de euro. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...


pixel