Grecia susține că poate majora producția de ulei de floarea soarelui
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Ministerul Agriculturii din Grecia a anunţat luni că producţia de ulei de floarea soarelui poate fi majorată, dacă va fi nevoie, prin creşterea producţiei de ulei destinat consumului gospodăriilor în locul producţiei de biocombustibili, într-un context în care creşterea preţului alimentelor a dus inflaţia la un nivel record, transmite Reuters.

Până acum, Grecia nu s-a confruntat cu probleme în aprovizionare cu produse alimentare, a precizat Ministerul Agriculturii într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni ministeriale prezidate de prim-ministru.

Grecia importă ulei de floarea soarelui din Ucraina. Ministerul Agriculturii de la Atena estimează că importurile de grâu din Ucraina şi Rusia se ridică la aproximativ 250.000 de tone, adică aproximativ 30% din importurile totale de grâu ale Greciei.

"Ministrul Agriculturii a precizat că există întotdeauna posibilitatea creşterii producţiei interne, iar îmbunătăţirea distribuţiei între utilizarea pentru biocombustibili şi utilizarea în gospodării ar putea ajuta de asemenea la creşterea cantităţilor disponibile pentru consum", se precizează în comunicatul de presă, în care nu sunt oferite alte detalii.

Apare TICHETUL de activităţi casnice. Ce valoare va avea şi cine-l va primi

Guvernul de la Atena a cerut furnizorilor, supermarketurilor şi altor distribuitori de alimente să declare stocurile de produse pe care le au, inclusiv cele de făină, cereale, îngrăşăminte, hrană pentru animale, ulei de floarea soarelui şi alte uleiuri vegetale. După declanşarea războiului din Ucraina, consumatorii au început să îşi facă stocuri, de teamă că vor apărea probleme în aprovizionare.

Rata anuală a inflaţiei în Grecia a urcat la 7,2% în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, din cauza creşterii costurilor cu energia, locuinţele şi transporturile, arată datele oficiale.

Grecia a cerut Uniunii Europene să aprobe acordarea de granturi pentru culturile de grâu şi porumb în perioada 2023-2027, ca un stimulent pentru fermierii greci. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel