Green Deal: Europa promite să-i audă și pe cei din industrie

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Tranziție verde / FOTO: Freepik
Tranziție verde / FOTO: Freepik
Comisia Europeană s-a angajat să-și consolideze acțiunile pentru a răspunde dificultăților cu care se confruntă întreprinderile în implementarea tranziției verzi. 

După discuțiile purtate, în ultimele luni, cu reprezetanți ai industriei și parteneri europeni, Bruxelles-ul a dezvăluit miercuri că a stabilit mai multe piste de reflecție pentru a îmbunătăți modul de punere în practică a politicilor sale climatice.

Aceste schimburi de păreri, parte a „dialogurilor despre o tranziție curată” lansate în 2023, sunt menite să ajute industria să-și dezvolte modelele economice de decarbonizare, în condițiile în care UE și-a stabilit ca obiectiv atingerea neutralității carbonului în 2050.

Acest lucru necesită schimbări profunde în industrie și aplicarea mai multor texte legislative europene de către statele membre. „Industria europeană are un rol fundamental de jucat în această tranziție ecologică, deoarece Green Deal-ul european este strategia noastră de creștere”, a declarat Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei.

Discuțiile au scos la lumină proiecte majore pentru care executivul european se angajează să-și consolideze acțiunile pentru a răspunde preocupărilor mediului de afaceri. Ele scot în evidență dificultăți care, potrivit acestora, împiedică tranziția verde.

Vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru Green Deal a menționat mai întâi simplificarea cadrului de reglementare. UE a promis deja că va reduce cerințele de raportare cu 25%, ceea ce a dus, a spus el, în „mai mult de 40 de acțiuni concrete” în curs de dezvoltare.

De asemenea, Bruxelles-ul va dezvălui în curând rezultatele unei investigații asupra poverii administrative pentru care a promis „surprize bune”, salutând o „cultură” care se „schimbă”.

Prețurile energiei

O altă cerere puternică din partea industriei: garantarea unor prețuri stabile la energie. Dacă UE și-a reformat piața energiei electrice în acest scop, pot fi luate și alte măsuri, în special pentru a atinge nivelul - mai scăzut - al prețurilor din Statele Unite sau China. „Ambiția noastră trebuie să fie să putem garanta aceleași condiții, același mediu, astfel încât industria noastră să fie pe deplin competitivă pe piața globală”, a subliniat Maros Sefcovic.

El a subliniat în special natura „disparată” a „taxelor diferite” care sunt impuse producătorilor de energie din fiecare stat membru, un factor care „face energia în Europa mai scumpă”. El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a moderniza infrastructura energetică și de a facilita accesul la finanțare cu sprijin public „mai important decât în ​​prezent” pentru tehnologiile curate.

El a remarcat, de asemenea, importanța unei „piețe unice mai puternice” care să recompenseze „companiile virtuoase care investesc în tehnologii durabile și inovatoare”.

Pentru a auzi mai bine vocea industriei, UE dorește să creeze o platformă digitală permanentă de interacțiune care să colecteze comentarii din partea industriei cu privire la dificultățile sale în implementarea Green Deal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de guvern / Foto: gov.ro
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă
Pensiile private se modifică / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Om de afaceri la calculator / Foto: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Start-up Nation
Piața luxului a încasat o lovitură puternică / Foto: Freepik
Bursa
Foto: Freepik.com
Figurine / FOTO: Wikipedia

Japonia și curiozitățile ei: Secretul figurinelor Daruma

La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...

Previziuni / FOTO: Freepik

Adio petrol scump pentru următorii cel puțini doi ani

Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Leadership creativ
Foto: Freepik.com
Muncitor
Card bancar / Foto: Freepik
Exploatare de litiu

Experții reduc estimările pentru piața litiului

Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...

Dolari
Donald Trump
FNGCIMM / Foto: DCBusiness

Ministrul Finanţelor, discuţii cu noua conducere a FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...


pixel